Written by

Tech Throwback Thursday: Kako je nastao IPTV

m:ovo m:ono| Views: 259

0d695f45c2eab6a777ac168861a53b2f

IPTV (Internet Protocol television) ili kod nas poznatija kao „internet televizija“ se razlikuje od klasične televizije, jer se signal do televizora prenosi putem postojaće internet infrastrukture, umjesto preko klasičnih radio frekvencija, satelitskih signala i kablovske televizije formata.

Zvanična definicija odobrena od strane Međunarodne unije za telekomunikacije kaže da je IPTV je definisan kao multimedijalni servis, koji TV i prateće sadežaje isporučuju preko IP mreže, koji obezbjeđuju najbolji mogući nivo kvaliteta usluge i interaktivnosti.“

IPTV je u svijetu prisutan od sredine 90-tih godina 20. vijeka kada je emitovan prvi televizijski šou koji je putem Interneta, 1994 godine. Sam termin IPTV se prvi put pojavio u 1995 sa stvaranjem softvera, kojim su uspostavljena pravila i formiran internetski video proizvod pod nazivom IPTV.

IPTV preko ADSL širokopojasne mreže krenuo sa emitovanjem krajem 90-tih godina, da bi provajderi početkom novog milenijuma uveli i VoD sadržajem provajdera.

IPTV usluga emituje se u digitalnom obliku, pa je slika koja se dobija digitalnim putem kristalno čista, u poređenju sa analognom ili kablovskom televizijom. Ovo je naročito bitno na LCD ili Plazma televizorima visoke definicije i veće dijagonale Rezolucija slike kanala standardne definicije na IPTV-u je 720×576, dok su kanali iz HD paketa sa rezolucijom od 1920×1080 piksela.

Uz IPTV dolazi i prateća oprema, tkzv. Set Top Box uređaja, koji omogućava televizoru da reprodukuje sliku koju dubija putem interneta. Set Top Box bi u bukvalnom prevodu značio kutija, a tačnije, to je uređaj koji dobijate na korišćenje od strane Telekom ili internet provajdera kada se pretplatite na IPTV uslugu, koji se mrežnim kablom povezuje na ruter. Konverziju digitalnih u analogne signale, kod novije genracije LED televizora obezbjeđuje kroz HDMi ulaze, koji ne gube na kvalitetni, za razliku od SCART kablova koji su ranije korišćeni.

IPTV je u međuvremenu proširio svoje funkcionalnosti i uveo uslugae pauziranja, premotavanja, snimanja i gledanja propuštenog sadržaja, kao i videoteke, TV vodič i SMART funkcije koju su prisutne na TV uređajima novije generacije. Unazad nekoliko godina zaživio je i kod nas zahvaljujući telekom i internet provajderima, koji IPTV pakete nude po relativno niskim cijenama uz postojaće internet pakete, ali i klasičnu fiksnu i mobilnu mrežu.