Written by

Tech Throwback Thursday: Kako je nastao MP3

m:ovo m:ono| Views: 236

mp3-logo

Mp3 je format za kompresovanje audio fajlova sa zanemarljivim gubicima na kvalitetu, a fajlovi se mogu kompresovati u različitim omjerima. Što se više skupljaju kvalitet zvuka je slabiji, a standardni omjer mp3 kompresije je 10:1. Tako će, naprimjer, tonski zapis od 3 minute kompresuje se u oko 4 MB.

Pojava mp3 formata je događaj koji je najviše potresao muzičku industriju, a sigurno se može reći i jedan od najneobičnijih internet heroja. Mp3 je skraćenica za Moving Picture Experts Group, Audio Layer III.

Za sve je kriva sredina 80-tih godina kada je na Fraunhofer Institutu u Erlangenu u Njemačkoj počeo rad na programu za audio kodiranje koji će moći da zadrži visok kvalitet zvuka, a neće zauzimati veliki prostor.

Frauenhofer je ranih 90-tih razvio i prvi MP3 player, a 1997. godine inovator u Advanced Multimedia Products, Tomislav Uzelac napravio je AMP MP3 Playback Engine, koji se smatra za prvi pravi MP3 player. Ubrzo nakon puštanja AMP-a na internet, Justin Frankel i Dmitry Boldyrev uzeli su Amp, dodali mu Windows interface i nazvali ga Winamp.