Written by

Tech Throwback Thursday: Kako su nastali solarni paneli

m:ovo m:ono| Views: 152

Here comes the sun

Solarne panele sve češće viđamo u upotrebi na različitim zgradama, ali i ulicama. Čak su sve popularniji i solarni punjači za mobilne telefone, koji mogu biti postavljeni na javnim površinama, ali i unutar vašeg doma.

Osim što su značajan ekološki iskorak u borbi protiv globalnog zagrijavanja i efekta staklene bašte, solarni paneli su važni i sa druge, finansijske strane. Iako je potrebna investicija u kupovinu ili gradnju samih panela, taj novac vam bude višestruko vraćen kroz korištenje sunčeve umjesto električne energije, a samim tim i umanjenje računa za struju.

Solarne panele čine grupe solarnih ćelija, a oni se mogu koristiti kao zasebni ili dopunski izvori energije. Pomoću specijalnih provodnika prikupljaju sunčevu energiju, pomoću koje zatim pokreću uređaje kojima je potrebna električna energija. 

Prva solarna ćelija izrađena je čak 1883. godine, kada je Čarls Frits na poluprovodnik stavio sloj zlata kako bi kreirao spoj. Ovo otkriće su zatim različiti naučnici usavršavali, da bi Albert Ajnštajn 1905. godine objasnio fotoelektrični efekat i za to čak dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Godine 1946. je Rasel Ohl patentirao modernu poluprovodničku solarnu ćeliju, koje su zatim usavršavane i primjenjivane.

Razvojem moderne tehnologije usavršavali su se i načini korištenja solarnih panela, koji su sve zastupljeniji u našoj svakodnevnici. Oni značajnu redukuju količinu ugljenika koji bude otpušten u atmosferu putem različitih procesa, čime bitno smanjuju efekte globalnog zagrijavanja. 

Upotreba solarnih panela u velikoj mjeri zavisi od klimatskih uslova, tačnije broja sunčanih sati i dana u godini.