Written by

Tech Throwback Thursday: Prva Super Mario igrica

m:ovo m:ono| Views: 367

super-mario-2

Kompanija “Nintendo”, jedna od najvećih proizvođača video igara, 1985. godine predstavila je igricu Super Mario Bros., koja je tada bila jedina igra u kojoj se lik mogao kretati u stranu, dalje od širine ekrana (side-scrolling games). Od daleke 1985. godine pa do danas, igrica je doživjela brojna izdanja, a vjeruje se da je upravo Super Mario Bros najpopularnija igra svih vremena.

Igrači pokretanjem igrice preuzimaju ulogu vodoinstalatera Maria ili njegovog brata Luigia, te putuju kroz kraljevstvo pečurki, a da bi spasili princezu Peach, koju je zarobio zli kralj kornjača, Bowser i pri tome se susreću sa brojnim neprijateljima i zamkama.

Osnovni napad Maria je skok na neprijatelje. Npr. skok na kornjače šalje ih u njihov oklop (leteću kornjaču prvi skok šalje na zemlju, a drugi u oklop), a tako zatvorene ih može šutirati i eventualno slati na druge neprijatelje, iako se one u slučaju odbijanja od neki čvrsti predmet mogu vratiti i povrijediti Marija.

Mario, odnosno gejmeri, igricu počinju sa pet života, koje mogu izgubiti na tri načina – doći u kontakt sa neprijateljem, pasti u ponor i po isteku vremena predviđenog za prelazak određenog nivoa. Igrači mogu dobiti novi život tako što sakupe 100 novčića ili pronađu zelenu pečurku u nevidljivim kutijama. U slučaju da Mario pojede hranjivu pečurku udvostruči mu se rast i postaje Super Mario, koji ako se povrijedi ne gubi život nego postaje mali.

Ako nakon toga gejmeri pronađu vatreni cvijet (takođe skriven u kutijama) dobijaju mogućnost ispaljivanja vatrenih metaka. Ti meci mogu uništiti neke neprijatelje koje običan skok ne može (npr. ježeve), ali ne mogu uništiti neke neprijatelje koje može običan skok. Takođe u nekim nevidljivim kutijama se nalazi zvijezda, Mariov simbol snage.

Igra je prodana u oko 40 miliona kopija širom svijeta čime je zaslužila mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, a Super Mario je postao jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih likova korporacije “Nintendo”.