Written by

Tech Throwback Thursday: Prvi Android telefon

moj android| Views: 162

htc-dream-3

HTC Dream prvi je Android telefon kojim je Google krenuo u septembru 2008. godine u borbu sa tada neprikosnevenim Symbian sistemom i tek predstavljenim iOs-om iz Apple-a.

Premijera HTC Dream-a, odnosno G1 modela kako se još prodavao, uslijedila je godinu dana nakon predstavljanja prvog iPhone-a. Za razliku od današnjih telelefona sa ekranom na dodir, HTC je imao punu hardversku QWERTY tastaturu kao i zaboravljenu “lopticu” za navigaciju.

Specifikacije HTC Dream-a su za njegovo vrijeme bile odlične, mada se danas, osam godina poslije ne čini baš tako. Veličina ekrana bila je 3.2 inča, rezolucija 320 x 480 piksela. Radio je sa jednojezgranim Qualcomm procesorom od 528 MHz i sa 192 MB RAM-a. Bio je opremljen glavnom kamerom od 3.2 megapiksela, a interna memorija je bila skromnih 256 MB, doduše uz microSD podršku. Kapacitet baterije bio je 1.150 mAh.

Verzija Android-a koji ga je pokretao bio je je 1.5 Cupcake, koji je naknadno nadograđen na Android 1.6 Donut. Nakon HTC modela uslijedio je veliki uspjeh ovog mobilnog operativnog sistema, a Dream je utemeljio put kojim je Android kasnije krenuo. Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je Android za manje od jedne decenije potupuno promijenio svijet pametnih telefona.