Written by

Tech Throwback Thursday: Prvi Appleov proizvod

m:ovo m:ono| Views: 178

apple-2

“Apple” je američka međunarodna korporacija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom ličnih računara, medijskih plejera i računarskog hardvera i softvera. Osnovali su je, 1. aprila 1976. godine, Steve Wozniak, Steve Jobs i Ronald Wayne, a pod nazivom “Apple Computer”.

Prvi uređaj koji je firma proizvela bio je Apple I, prvi lični kompjuter, a 11. aprila 1976. godine. Kompjuter je dizajnirao i sklapao Steve Wozniak, a njegov prijatelj i imenjak, Steve Jobs, došao je na ideju da ih prodaju. Da bi finansirali izradu, Jobs je prodao svoj kombi, a Wozniak HP-65 kalkulator.

Apple I bio je prvi lični računar sa unošenjem podataka preko tastature i izlazom na monitor, odnosno televizijski prijemnik, a za učitavanje i pohranu podataka korišten je kasetofon. Brzina čitanja i upisivanja na kasetu bila je 1200 bit/s. Kompjuter je u prodaju pušten u julu 1976. godine, po cijeni od 666,66 dolara. Sklopljeno je 200 kompjutera, a Jobs i Wozniak su ih dali lokalnim prodavnicama za 500 dolara, koje su ih kupcima nudile dodajući osnovnoj cijeni maržu od jedne trećine iznosa.

Na originalnom pakovanju Apple I kompjutera kao adresa gdje su kupci mogli vratiti proizvod, ukoliko su bili nezadovoljni njime, bila je ona koja je na kući roditelja Steva Jobsa, jer je prvo sjedište “Applea” bilo u garaži Jobsove rodne kuće, u gradu Los Altosu u Kaliforniji.

Godine 2008. procijenjeno je da u cijelom svijetu postoji između 40 i 50 Apple I kompjutera, što prvi Wozniakov i Jobsov proizvod čini traženim kolekcionarskim primjerkom. Da je tako, potvrđuje i informacija da je krajem 2010. godine aukcijska kuća “Christies” prodala Apple I, sa serijskim brojem 82, za 213.000 dolara.