Written by

Tech Throwback Thursday: Prvi pametni TV

m:ovo m:ono| Views: 103

smarttv

TV uređaji prošli su kroz različite faze razvoja, od crno-bijele televizije, televizora u boji, daljinskog upravljača, sve do 3D i HDTV tehnologije i velikih LED i plazma ekrana. Televizija se tako razvijala kroz čitav 20. vijek, a dolaskom interneta pojavile su se i nove mogućnosti, koje danas imaju moderni SMART uređaji.

Smart TV ne treba miješati sa Internet TV, IPTV ili Web televizijom. Prvi patenti za moderne TV uređaje pojavili su sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, da bi 2006. HP predstavio Mediasmart LCD TV. Prvi punokrvni SMART uređaji na tržište su stigli nekoliko godina kasnije, uporedo sa popularnošću Android OS-a, koji je svoje mjesto pronašao i na TV ekranima.

Predvodnik nove generacije TV uređaja bio je Samsung, koji je 2008. godine predstavio model koji je bilo moguće povezati sa drugim uređajima putem interneta i USB konekcije. Ubrzo su ga slijedili LG, Sony i Philips, a najnovije modele ovih proizvođača možete pronaći u ponudi m:tel web-shopa.

Potom su uslijedili novi modeli sa aplikacijama i vidžetima, a prava Smart TV era kreće 2011. i 2012. godine sa sve bogatijim interaktivnim sadržajima. U posljednjih nekoliko godina pametni TV uređaji su još više evoluirali i postali intuitivniji, pa tako u sebi kriju moćan hardver, koji je ravan onome u računarima i nude mnoštvo zabave na svojim ekranima.