Tech Throwback Thursday: Prvi web-sajt na svijetu

info-web_

Prvi web sajt na svijetu je kreirao Britanac Tim Berners-Li, koji je zapravo i izumio “www” (World Wide Web) savremeni Internet protokol, koji danas omogućava povezivanje, sortiranje i pregledanje svih vrsta informacija. “www” je ustanovljen 1990. godine u laboratoriji Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN).

Kada je Berners-Li napravio prvu web stranicu, Internet je bio grupa statičkih dokumenata, koje su uglavnom koristile odbrambene strukture i akademske institucije. Njegov prijedlog je trebalo da omogući lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata.

Prva web stranica nije bila potpuno javno dostupna, kada se pojavila u CERN-u tog 20. decembra 1990. godine (to se desilo tek u avgustu 1991. godine), i nije predstavljala mnogo više od objašnjenja kako je ovaj hypertext-bazirani projekat radio.

Međutim, ova stranica je postavila osnov za veći dio Interneta kakav danas znamo. Tim Berners-Li, kreator prvog sajta, izjavio je: “Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjuterima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica”, otkrio je on. 

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se