Written by

Tech Throwback Thursday: Razvoj standarda bežičnog interneta

m:ovo m:ono| Views: 101

5g-internet

Peta generacija bežičnog interneta će biti puštena u promet 2020. godine, a biće namijenjena za mobilne telefone i prenos velikih fajlova.

Iako još uvijek nisu postavljeni standardi za 5G mrežu, ono što se trenutna zna jeste da će konekcije biti zasnovale na korisničkim iskustvima, performansama sistema, biznis modelu i operacijama koje podržava. Kada govorimo o brzini, nezvanične informacije su da će 5G biti oko tri puta brža od dosadašnje 4G mreže.

Prva generacija poznatija pod nazivom 1G, lansirana je u Tokiju 1984. godine. Na novi standard, odnosno 2G, čekalo se sedam godina. U Finskoj je 1991. godine puštena u promet 2G mreža, koja je značajno unaprijedila mrežna povezivanja. Korisnici su osjetili značajno poboljšanje prilikom digitalnih poziva, jer je pozadinski šum smanjen na minimum. Što je još važnije, 2G mreža omogućila je slanje tekstualnih i MMS poruka, stvarajući time nove načine za komuniciranje.

Naredna, 3G mreža, počela se koristiti 2003. godine, prvo u Velikoj Britaniji, a zatim i u cijelom svijetu. Korisnici su uvođenjem 3G standarda počeli uživati u servisima koji se vezuju za lokaciju uređaja, gledaju snimke i televiziju online, te učestvuju u video konferencijama.

Naredno unapređenje bežičnog interneta došlo je 2012. godine, kada je u Velikoj Britaniji predstavljena 4G mreža, uz napomenu da je četiri puta brža od svoje prethodnice. Ipak, na njen račun upućene su mnoge kritike zbog slabe pokrivenosti i nedostupnosti u određenim predjelima. Korisnici kojima je ova mreža dostupna, mogu uživati u online igricama, znatno bržem prenosu podataka, kao i gledanju snimaka visoke rezolucije. 

Na blagodati 5G mreže potrebno je da sačekamo još tri godine, kako bismo saznali koje tačno pogodnosti nudi.