Written by

Tech Throwback Thursday – Tamagoči, nekada omiljeni virtuelni ljubimac

m:ovo m:ono| Views: 98

tama

Nakon prve dvije epizode u našoj novoj rubrici, u kojoj smo prethodno predstavili flopy disk i Commodore 64,  na red je došao još jedan megapopularan uređaj iz prošlosti – Tamagoči.

Tamagoči je digitalni ljubimac nastao 1996. godine kojeg je napravio Aki Maita i potom prodao kompaniji Bandai. Tamagoči je bio u obliku jajeta i posjedovao mali monohromatski ekran.

Svi oni kojima roditelji nisu dozvoljavali da posjeduju kućne ljubimce bili su odušljeveni novom igračkom koja ih je zabavljala i bar prividno zamjenjivala pravog ljubimca kojeg nisu mogli da imaju.

Kada bi se igračka prvi put aktivirala na ekranu bi se izleglo jaje i zabava je mogla da počne. Svog ljubimca trebali ste da redovno hranite kako bi porastao, liječiti ako bi bio bolestan i igrati se s njim da bi bio sretan.

Tri dugmeta dozvoljavala su korisniku da odabere i izvodi aktivnosti koje su uključivale hranjenje i čišćenje za Tamagočijem, igranje, kao i provjeravanje broja godina, nivoa discipline, gladi i sreće. Ukoliko niste bili pažljivi, odnosno dovoljno brinuli za svog virtuelnog ljubimca on bi, baš kao i pravi, umro.

Iako se danas čini prilično jednostavno Tamagoči je 90-ih godina bio revolucionaran jer je najavio digitalno doba na polju igračaka. Svako dijete je tih godina nosilo Tamagoči u džepu, a nisu bili rijetki ni stariji koji su brinuli o svom virtuelnom ljubimcu.

Proizvođač je prije dvije godine, za Tamagočijev 17. rođendan izbacio novu seriju ljubimaca, sa nekoliko novih likova i dodatnim mogućnostima. Ipak ova verzija nije dostigla slavu originalne igračke koja je prodata u preko 75 miliona primjeraka širom svijeta.

Tehnologija je u posljednje dvije decenije napredovala svjetlosnim godinama, pa nam se danas ovi uređaji koje smo nekada koristili čine pomalo smiješnima. Ipak nije loše da ih se ponekad prisjetimo i pokažemo današnjoj djeci šta nas je prije 20 ili više godina zabavljalo.