Written by

Tech x Fashion – Nove tehnološke inovacije u svijetu mode

prijateljstva| Views: 85

vizuali_pise-matej

Svjedoci smo kako tehnologija napreduje svaki dan. O tehnološkim inovacijama i naprecima svaki dan čujemo preko medija, prije je to bilo putem radio prijemnika, gledajući TV ili čitajući novine. Danas, stvari su malo drugačije, zahvaljujući našim pametnim telefonima novosti (generalno govoreći) dobijamo u momentu kada ih neki web portal objavi bilo putem društvenih mreža, RSS feed-a ili email pretplata.

U ovom tektsu, donosim vam novosti iz svijeta tehnoloških inovacija u svijetu mode i pored toga dotaći ću se AI-a i njegovog potencijala (eng.: Artificial intelligence – Vještačka inteligencija).

Coded Couture (Kodirana visoka moda)

ivyrevel-mtel

Jako sam se uzbudio kada sam čuo da švedski gigant H&M stupa u saradnju sa kompanijama Ivyrevel i Google. H&M u ovoj saradnji koristi Google-ov Snapshot API – (više o tome klikom na link dole), kratko rečeno, u ovom slučaju Snapshot API se koristi vašim ličnim podacima, uči o vašim navikama i o vašoj svakodnevnici i te podatke šalje H&M- u i Ivyrevelu i na osnovu poslanih podataka oni prave odjeću za vas. Za sada ovaj projekat je u beta fazi testiranja i Ivyrevel traži ženske modele, ako ste zainteresovani da saznate više o tome posjetite Coded Couture ili pogledajte video ispod.

ivyrvel-mtel

Nike MAG – patike koje se same vežu

nike-mtel2

Prije tačno 27 godina, koncept patika koje se same vežu bio je predstavljen u filmu Back to the future. Nike je proteklih 27 godina radio na razvoju takve tehnologije patika i u oktobru prošle godine svijet je vidio Nike MAG. Navodno, napravljeno je samo 89 primjeraka koji su onda podijeljeni putem nagradne igre, čija je ulaznica koštala oko 10$ i svi prihodi od nagradne igre išli su u Michael J. Fox fondaciju, koja se bori i zalaže za pronalazak lijeka za Parkinsonovu bolest.

nike-mtel

AI u svijetu mode

ai-mtel

Coded couture je jedan primjer vještačke inteligencije koji uči o vama i na osnovu onoga što je naučilo ono pravi odjeću koja je vaše estetike, stila, kroja i sl. Za 20 godina bićemo svjedoci kako će vještačka inteligencija postati dio naše svakodnevnice. Svako od nas će imati svog virtulenog asistenta koji će se brinuti za mnogo stvari, među njima i našim načinom odjevanja. AI će biti naš lični dizajner i stilista koji će kupovati odjeću za nas, praviti nam outfit-e pa čak će je i dizajnirati.

Kad smo kod vještačke inteligencije, ne mogu da ne spomenem mi:a-u. Mi:a je AI koju je napravila kompanija m:tel, ona je tu da vam pomogne oko izbora paketa telekomunikacijskih usluga koje m:tel nudi. Tako da, ako možda hoćete da vidite šta vam nudi m:tel, a da pri tome ne izgubite puno vremena, mi:a je tu za vas. Posjetite mi:a aistenta