Written by

TED talk sedmice: Kako da ostanete smireni kada znate da ćete biti pod stresom

m:ovo m:ono| Views: 102

tes

U ovosedmičnom TED talku donosimo vam predavanje pod nazivom „Kako da ostanete smireni kada znate da ćete biti pod stresom“ Danijela Levitina.

Iako mala doza straha i adrenalina može biti od ključne važnosti za naš opstanak i efikasan rad mnogi od nas kada su pod stresom, ne funkcionišu najbolje.

Danijel Levitin je neurolog koji zna kako mozak funkcioniše pod stresom i u okviru TED talka govori o sposobnostima koje možemo izvježbati da bi ostali mirni pod pritiskom.

Anksioznost koju povremeno doživljavamo slabi organizam i nekada se nađemo u situaciji da se prosto rečeno “pogubimo” i ne znamo pravilno odreagovati na neku stresnu situaciju.

Kako objašnjava dr Levitin tokom vremena je naš mozak evoluirao kako bi u stresnim situacijama oslobađao kortizol, koji inhibira racionalno i logičko mišljenje. To nam može biti od koristi da preživimo ukoliko bi nas, recimo, napala divlja zvijer.

Neurolog smatra da postoji način da se izbjegnu presudne greške u stresnim situacijama, kada ne razmišljamo jasno, i da se to zove „pred-uviđaj“.

“S vremena na vrijeme, svi pogriješimo,” kaže on. “Ideja je da unaprijed mislimo o tome koje bismo greške mogli napraviti.”

A kako da to postignete i šta je „pred-uviđaj“ saznaćete ukoliko pogledate TED talku sedmice „Kako da ostanete smireni kada znate da ćete biti pod stresom“.