Written by

TED Talk sedmice: Kako je u Peruu pronađena rijeka iz bajki

m:ovo m:ono| Views: 141

Andreas Ruzo

Svako je u djetinjstvu čuo poneku nevjerovatnu priču od svoje bake ili deke, ali je malo ko odlučio da provjeri da li su te priče, možda, istinite. Jedan od tih rijektih je Andres Ruzo, mladi geolog koji je došao do nevjerovatnog otkrića upravo slijedeći riječi svojih predaka.

Njegov TED govor postao je pravi internet hit, jer je u njemu mladi naučnik opisao svoje iskustvo sa maštovitim usmenim predanjima. Odrastajući u Peruu, od svog dede je često slušao o magičnoj rijeci u amazonskim prašumama koja je toliko vrela da ključa. Iako nikada nije povjerovao u stvarnost te legende, 12 godina kasnije, sa zvanjem geologa i odlučnošću da istraži geotermalni potencijal Perua, sjetio se priče iz djetinjstva i zapitao se da li je moguće da takva rijeka zaista postoji.

Vreli vodotokovi nisu nepoznanica na našoj planeti, pojasnio je slušaocima Ruzo, ali u pravilu se sreću samo u predjelima gdje postoji snažna vulkanska aktivnost. Peru ne spada u takve oblasti. Ipak, čuda su nekada moguća, i uvijek imaju zanimljiva naučna objašnjenja.

To je Andreas Ruzo dokazao i u svom govoru, istovremeno bogatom istorijskim informacijama i naučnim saznanjima, ali i avanturističkim duhom i magičnom atmosferom dječijih bajki.