Written by

TED Talk sedmice: Kako kompjuteri uče da momentalno prepoznaju objekte

m:ovo m:ono| Views: 319

ted-talk

Prije 10 godina naučnici su mislili da će biti nemoguće za kompjuter da napravi razliku između psa i mačke. Danas sistemi za kompjuterski vid to rade sa preciznošću od 99 odsto. Kako?

Joseph Redmon radi na YOLO sistemu detekcije objekta koji je baziran na metodi otvorenog koda koji može identifikovati objekte na fotografiji ili videu u djeliću sekunde. Redmon pokazuje naprednu tehnologiju koja se koristi u aplikacijama poput samoupravljajućeg vozila, robotike pa čak i detekcije karcinoma.

Napravljeni su veliki pomaci u klasifikaciji fotografije, ali bilo je potrebno nešto superiornije, te Redmon radi na problemu zvanom detekcija objekta, gdje posmatramo fotografiju i pokušavamo pronaći sve objekte, a ne samo psa ili mačku, te staviti svaki od njih u odvojeni okvir i tačno ih definisati.

“Ovo je detektor koji smo podesili na 80 različitih klasa u Microsoftovoj COCO bazi podataka. Važno je imati na umu da je ovaj sistem detekcije baziran na uopštenim pojmovima, a mi ga možemo podesiti za bilo koju specifičnu oblast. Isti kod koji koristimo da pronađemo znak stop ili pješake, može da se koristi za pronalazak kancerogenih ćelija na biopsijskom uzorku tkiva”, zaključuje Redmon.

Kako izgleda prepoznavanje, odnosno našu preporuku za TED Talk sedmice pogledajte na linku.