Written by

TED talk sedmice: Kako ljudska buka utiče na životnu sredinu okeana

m:ovo m:ono| Views: 204

ted-talk

Okeanograf Kate Stafford, naučnica koja izučava migraciona kretanja, geografske varijacije, te morske sisare, posebno velike kitove, vodi nas u zvučne dubine Arktičkog okeana, gdje se prolamaju zvuci ledenih santi, a kitovi pjevanjem komuniciraju u tom ogromnom bespuću – gdje klimatske promjene i ljudska buka prijete da izmijene okruženje na način koji ne možemo razumjeti.

Morski sisari koriste zvuk za proučavanje svog staništa, za komunikaciju jedni s drugima, za navigaciju, za otkrivanje grabljivica i plijena. Takođe koriste zvuk slušajući da saznaju nešto o svom okruženju.

“Ova pojava veoma je iražena na Arktiku, jer u tom vodenom beskraju morski sisari moraju osluškivait jedni druge, ali moraju i osluškivati led kako bi ocjenili da li se iznad njih nalazi debeo led ili otvor kroz koji mogu proviriti na horizont”, navodi Staffordova.

Iako najveći dio života provode ispod vode, morski sisari s vremena na vrijeme moraju izaći na površinu, kako bi udahnuli. Njima je osluškivanje leda, odnosno ocjenjivanje njegove debljine od suštinske važnosti.

Ali, kako Staffordova navodi i to se danas mijenja. U prvom redu, do promjena dolazi zbog smanjenja tzv. sezonskog leda, što je direktan rezultat emisije gasova staklene bašte. Ljudi, zapravo, uz pomenute klimatske promjene, vrše jedan potpuno nekontrolisani eksperiment na planeti Zemlji.

“Klimatske promjene i smanjenje leda mijenjaju podvodnu zvučnost okeanskog svijeta. Šta zapravo znači sonično okruženje? Oni, poput mene, koji osluškuju okeane koristeći instrumente poznate kao hidrofoni, a koji su nešto poput podvodnih mikrofona, znaju kako izgleda ta ambijentalna buka. Putem naših hidrofona mi čujemo prave zvukove klimatskih promjena, što je zapanjujuće”, zaključuje Staffordova.

Našu preporuku za TED talk sedmice pogledajte na sljedećem linku.