Written by

TED talk sedmice: Kako škole ubijaju kreativnost

m:ovo m:ono| Views: 71

TED talk sedmice

Od sada ćemo vam svakog petka na m:blogu predstavljati TED govore koji su očarali mnogobrojne gledaoce širom svijeta. Od kada se pojavio, TED projekt je okupio neke od najvećih svjetskih umova u zajedničkom cilju – da na jednostavan i originalan način, u samo 18 minuta, predstave ideje koje mijenjaju svijet. Pitate se zašto samo 18 minuta? Istraživanja su pokazala da ljudski mozak najbolje reaguje na govore koje traju kraći vremenski period, a prosjek od 18 minuta pokazao se kao najidealnija dužina govora za konstantno održavanje pažnje.

Iako su mnogi TED govori postali poznati u medijima, jedan se posebno izdvojio budući da do današnjeg dana zauzima prvo mjesto po gledanosti svih TED govora. Radi se o govoru Kena Robinsona o tome kako moderne škole sa svojim nastavnim programom ubijaju urođenu kreativnost kod djece. On poziva na radikalnu promjenu načina na koji obrazujemo svoju djecu i poziva učitelje da što više podstiču djecu da se igraju, plešu i prave greške zato što će iz njih najbolje naučiti.

Robinson je postao legenda u edukacijskoj reformi, a tokom 1998. godine bio je na čelu komiteta koji je davao savjete o kreativnoj edukaciji u britanskim školama. On smatra da se školski sistem umjesto na individualne kvalitete i karakteristike svakog studenta previše fokusira na standardizovano testiranje. Ono je veoma stresno za učenike, tako da ne čudi podatak da sve veći broj srednjoškolaca u Americi vrlo rano odustaje od srednje škole prije mature. On osuđuje i stroga vremenska ograničenja školskih časova i tvrdi kako je nemoguće da kreativna energija teče normalno ukoliko je čas ograničen na 45 minuta.

Pogledajte inspirativnu Robinsonovu priču i njegove savjete o kreiranju obrazovnog sistema koji će podsticati, a ne gušiti kreativni duh kod djece.