Written by

TED TALK sedmice: Koje boje je srijeda?

m:ovo m:ono| Views: 85

01_PAR0532

Zamislite da ste u stanju da naslikate svoju najdražu pjesmu i to tačno po tonovima. Zamislite da zvukovi imaju boje i da ih svaki put naslikate isto. Zvuči nemoguće? Ovaj psihološhki fenomen zaista postoji, zove se sinestezija i ne obuhvata samo pridruživanje boja zvukovima, nego i imenima, pojmovima, brojevima, ali postoje i oni koji im mogu dodati različite ukuse. Sinestezija je zapravo neurološko stanje u kojem se dva čula objedine, pa tako čujete određeni zvuk i vidite boju.

Ukoliko vam sve ovo i dalje zvuči nevjerovatno, pogledajte ovaj video u kojem vam Daniel Tammet predstavlja svoj svijet, drugačiji svijet. Autor knjige “Rođen na plavi dan” u ovom govoru na izuzetno zanmljiv način priča o autizmu, sinesteziji i različitim načinima učenja. Daniel u stvari predstavlja više načina sahvatanja svijet. Njegov svijet u kojem brojevi i riječi imaju boje, emocije i različite teksture, zvuči nevjerovatno, ali će vas svakako zainteresovati. Na primjer, ovaj neobični mladić u svom TED govoru priča o tome kako je broj jedan eksplozija bijele svjetlosti, trojka je izuzetno zelena, četvorka plava, a petica žuta. Slavni pisac Nabokov je takođe imao sinesteziju, a od Daniela možete čuti na koji način doživljava njegovo djelo “Lolita”, samo zahvaljujući imenu. To je još jedna izuzetno neobična činjenica o sinestetama, jer ako upoznaju osobu koja se zove Jelena i to ime im je crvene boje, vrlo često im se može desiti da se sjete da žena koju su upoznali ima “crveno ime”, ali ne i da se sjete tačnog imena. Ukoliko mislite da ljudi koji u životu funkcionišu uz pomoć više spojenih čila nisu normalni, niste u pravu. Sinestete su sasvim normalne osobe, normalne ili nadprosječne inteligencije, a ako nisu svjesni sinestezije biće iznenađeni kada im kažete da za vas njihovo ime nije nikakve boje.

Pored govora o sinesteziji, Daniel priča i o različitim načinima učenja, a posebno interesantan je primjer sa množenjem i tablom šaha. Pokazuje vam mnogo jednostavniji način od onog kojim su nas učili u školi, a čim čujete bićete iznenađeni koliko je jednostavno. U ovom videu na raspolaganju vam je nekoliko minuta svijeta ispunjenog bojama, emocijama, oblicima i ličnostima. Pogledajte svoj svijet drugačijim očima.