Written by

TED Talk sedmice: Moda sutrašnjice nastaje u štampačima

m:ovo m:ono| Views: 47

Danit Peleg

Šta možete da učinite kada se nalazite na putovanju, imate samo jedan kofer svakodnevne odjeće, a pozovu vas na važan događaj za koji morate da obučete nešto posebno? Malo ko bi se pomislio da postoji mogućnost da sebi jednostavno odštampate odjevne predmete, ali upravo to je bila prva misao Danit Peleg, inovativne mlade dizajnerke.

„Imala sam tu sreću da sam se tog dana nalazila na jednoj tehnološkoj konferenciji, pa sam imala pristup 3D štampačima. Brzo sam na računaru dizajnirala suknju i učitala fajl u štampač. On je tokom noći odštampao dijelove, koje sam ja ujutru sastavila u svojoj hotelskoj sobi, i to je, u stvari, suknja koju upravo nosim“, započela je Peleg svoju priču i odmah izazvala oduševljenje kod slušalaca.

Njoj to nije bio prvi put da je svoju odjevnu kombinaciju „nabavila“ u štampaču. Štaviše, u svom domu je proizvela cijelu modnu liniju, a publici je na vrlo zanimljiv način predstavila nimalo jednostavni put koji je prešla do ostvarenja tog cilja.

Prisutni su imali priliku da se i svojim očima uvjere u to da je budućnost modne industrije zaista stigla, jer je Peleg u jednom trenutku svog govora na binu pozvala i manekenku koja na sebi nosila njen dizajn, proizveden 3D štampačem.

„Čak su i cipele koje Rebecca nosi odštampane“, dodala je mlada dizajnerka, ponovo zadivljujući publiku.

I sama Peleg je priznala da postoji još mnogo ograničenja kada je ovaj način kreiranja odjeće u pitanju, ali je uvjerena da će 3D štampanje napredovati jednakom brzinom kao što je to činio internet u svojim počecima. Stoga je njen TED govor pravi uvod u budućnost za koju još ne znamo da nas čeka već tu, iza ćoška.

https://www.youtube.com/watch?v=n9zzKhAN4Vc