Written by

TED TALK SEDMICE: nevjerovatni potencijal SixthSense tehnologije

m:ovo m:ono| Views: 91

PRAN

Ove sedmice vam predstavljamo inspirativni TED talk Pranav-a Mistry-ja koji je tokom svog govora predstavio inovativnu SixthSense tehnologiju. On je odlučio da izoštri sva naša čula i da fizički svijet transformiše kroz digitalne informacije. Kako je to učinio? Uz pomoć revolucionarnog uređaja koji piksele prenosi na uređaje iz našeg svakodnevnog života. Pitate se kako to izgleda u praksi?

Ova tehnologija omogućava vam da svoj digitalni svijet nosite svuda sa sobom, a posebno dizajnirani interfejs predstavlja uobičajene objekte u nevjerovatno transformisanim oblicima. Uređaj se sastoji od projektora koji digitalne slike projecira na željenim površinama, kao što su zid, metalne i drvene površine. Kamera koja je ugrađena u uređaj prati sve vaše geste, tako da se projekcija dešava u skladu sa svim vašim pokretima. Tako možete, na primjer, digitalno oslikavati zid uz pomoć jednog svog prsta ili pokreta čitave ruke. Na ovaj način kreativni proces postaje zanimljiviji i zabavniji nego ikada ranije. Ulazimo u eru kada će se kompjuteri u potpunosti stopiti sa fizičkim svijetom.

sixthsense-pranav-mistry

Ovaj uređaj, koji izgleda kao da je izašao iz nekog najnovijeg naučno fantastičnog filma, možete koristiti i kako biste napravili fotografiju koju kasnije možete redizajnirati po želji. Dok pregledate fotografije možete odabrati one koje želite modifikovati prije nego što ih postavite na neku društvenu mrežu ili pošaljete svojim prijateljima putem e-mail poruke.

Ukoliko nemate odgovarajuću površinu na kojoj možete pregledati svoje fotografije, tu je uvijek vaš dlan. Na dlanu možete kontrolisati sve funkcije uređaja, pa tako jednom gestom možete skenirati koricu knjige koja vas zanima, a program će automatski koricu uporediti sa svim podacima koji postoje na internetu o ovoj knjizi. To mogu biti recenzije knjige, presjek cijena u različitim knjižarama kao i zvučna preporuka knjige.

Želite da pogledati video o najnovijem govoru određenog političara o kojem čitate u dnevnim novinama? Uz pomoć ovog uređaja možete pronaći odgovarajući video koji će se zatim projecirati na površinu članka koji čitate u novinama.

Mogućnosti SixthSense uređaja su nevjerovatne, a Pranav smatra kako će njegov izum izazvati revoluciju u industriji video igara. Ostatak njegovog govora možete pogledati na linku