Written by

TED TALK SEDMICE: Nije sve u izgledu. Vjerujte mi, ja sam model

m:ovo m:ono| Views: 158

1ba3bd800cbe51ac330462531885224ea07fae36_1600x1200

U ovosedmičnoj rubrici TED TALK sedmice predstavljamo vam govor uspješne manekenke Cameron Russell koja će promijeniti vašu percepciju o ljepoti. Kako bi to učinila, Cameron je napravila veoma zanimljiv uvod u govor: na binu je izašla u uskoj haljini i cipelama na visoku petu, da bi se nekoliko sekundi kasnije presvukla u široku odjeću i ravne cipele. Učinila je to kako bi pokazala koliko na naše mišljenje o nekoj osobi utiče prvi dojam i koliko je naša percepcija o novoj osobi koju upoznajemo bazirana na vizuelnom aspektu.

Ona tvrdi da je slika moćna, ali je istovremeno i površna budući da je sliku koju je publika imala o njoj izmijenila u roku od šest sekundi. Nastavak njenog govora je još zanimljiviji, zato što ona iskreno odgovara na pitanje kako je postala model? Predstavila je sebe kao mladu djevojku bijele kože što je česta definicija pojma ’sexy’. Ali ovog puta je ona dala nešto drugačiji odgovor na ovo često postavljano pitanje. Obično modeli na ovo pitanje odgovaraju sa pričom o prstu sudbinu zbog kojeg su se zatekle na pravom mjestu u pravo vrijeme da ih primijeti modni agent, ali Cameron postavlja odgovor na ovo pitanje iz drugog aspekta i tvrdi: „Ja sam osvojila glavni dobitak na genetskoj lutriji. Ja sam i primalac nasljeđa koje se prenosi vijekovima o idealnoj slici žene koja treba da bude visoka, mršava, bijela i ženstvena. To je ono na čemu ja zarađujem“.

11zUPCLOSE-articleLarge

Često pitanje koje se postavlja modelima je da li se sve njihove fotografije retuširaju na šta je Cameron odgovorila potvrdno i naglasila kako je to samo jedan od aspekata koji utiču na stvaranje uspješne fotografije. Pokazala je publici niz slika i na kraju izjavila kako to ustvari nisu njene slike, već konstrukcije njenog izgleda na način na koji je to tim profesionalaca, frizera, šminkera i fotografa zamislio. Zatim su tu pred produkcija, post produkcija i niz drugih segmenata

Sljedeće pitanje koje joj je postavila publika bilo je da li često dobija besplatne stvari. Cameron je naglasila da je to tačno i osvrnula se na svoje istraživanje prije održavanja ovog TED TALK govora. Istakla je kako je preko 80 posto tinejdžera zaustavi policija u New York-u latino ili afro-američkog porijekla i da je diskriminacija u ovom pogledu i dalje više nego prisutna. Ona je sigurna da se u sličnoj situaciji njoj ne bi dogodilo isto već da bi ju policajac pustio da ode bez plaćanja kazne. Sve zato što se ona uklapa u sliku savršene žene, dok se imidž opasnog kriminalca povezuje sa tinejdžerima navedenog porijekla.

Za kraj, Cameron je navela i da posao modela nije tako glamurozan kao što se misli budući da su modeli izuzetno nesigurni i stalno preispituju da li su dovoljno lijepe i dobre. Iako tvrde da su srećne što stalno putuju i rade za različite dizajnere, činjenica je da mnogi modeli nisu stvarno srećni. Ostatak govora možete pogledati na linku