Written by

TED Talk sedmice: Nov način razmišljanja o okolini

m:ovo m:ono| Views: 105

ted

Dizajner i konsultant, Leyla Acaroglu, koristi inovativni dizajn i sisteme kako bi pospješila stvaranje pozitivnih promjena i razbila mitove koji vladaju kada je riječ o životnoj sredini. Ona pokušava da promijeni duboko ukorijenjen doživljaj okoline, ne bi li uticala na ispravan način tretiranja proizvoda i materijala koje koristimo svaki dan. Ohrabruje i edukuje kompanije i pojedince da sagledaju procese koji se svakodnevno odvijaju ne bi li razumjeli efekte kojima je okolina izložena.

Leyla Acaroglu u svom TED izlaganju naglašava da većina nas želi da uradi pravu stvar kada se radi o okolini, ali da stvari nisu toliko jednostavne, počev od sitnice poput biranja papirne kese. Acaroglu poručuje da treba da razmišljamo više kako bismo stvorili proizvode i sisteme koji će olakšati našoj planeti.

U zanimljivoj animaciji objašnjava životni ciklus mobilnog telefona izrađenog od otpadnog drveta. Pogledajte današnju preporuku TED razgovora i uvjerite se koliko je bitno da sačuvamo planetu od negativnog ljudskog uticaja i damo svoj, bar mininalan doprinos.