Written by

TED TALK SEDMICE: priča o najmlađem dizajneru softverskih aplikacija

m:ovo m:ono| Views: 50

Thomas-Suarez-CarrotCorp-founder-6th-grader-iOS-developerSvijet tehnologije polako ali sigurno osvajaju dizajneri aplikacija za smartfone. Svakodnevno možemo čuti novosti o najnovijoj aplikaciji za Android ili iOS koja je pokorila svijet i dizajneru donijela milionsku zaradu. Ova primamljiva industrija stalno doživljava ekspanziju, a čini se kako dizajneri postaju sve mlađi. Jedan od njih je i 12-godišnji Thomas Suarez koji je već dizajnirao niz aplikacija za app store. Pitate se kako mu je to pošlo za rukom iako još uvijek ide u osnovnu školu? Thomas nam otkriva svoju tajnu u ovosedmičnoj TED talk priči koju smo izdvojili za vas.

Ovaj mladi dizajner ideje za stvaranje aplikacija pronalazi u svakodnevnom životu, a prva aplikacija koju je dizajnirao bila je interaktivna verzija horoskopa „Earth Fortune“. Iako većinu njegovih vršnjaka zanima isključivo igranje igrica na smartfonu, Thomas se od početka zanimao za način na koji igrice nastaju i funkcionišu. Naučio je osnovne programske jezike kao što su Python i Java, a njegov ulaz u svijet dizajna aplikacija predstavljao je komplet za izradu aplikacija koji je na tržištu predstavila kompanija „Apple“. Ovaj komplet na jednostavan način omogućava početnicima da u kratkom roku savladaju osnove programiranja aplikacija i igrica.

abc_thomas_suarez_2_nt_120427_wmain

Thomas se posvetio razvijanju svojih ideja, a njegova druga aplikacija dobila je naziv „Bustin Jieber“ kao šaljiva verzija imena popularnog američkog pjevača. Nakon što se pojavila njegova nova igrica svi u školi su ga pitali kako mu je pošlo za rukom da kreira tako uspiješne aplikacije. On tvrdi da mu je največa inspiracija bio često neshvaćeni genijalac Steve Jobs kao i radnici iz Apple prodavnice koji su ga stalno podsticali da se odvaži na kreiranje aplikacija. Velika podrška su mu bili i roditelji koji su pristali uplatiti početnu cifru od 99 dolara i na taj način mu omogućili da postavi svoju prvu aplikaciju u App store. Nakon ovoga, karijera ovog znatiželjnog dječaka kreće uzlaznom putanjom.

On nije stao samo na dizajniranju aplikacija. Osnovao je klub u svojoj školi gdje njegovi školski drugovi i drugarice mogu naučiti kako da dizajniraju softverske aplikacije. Thomas je odlučio da podijeli svoje znanje sa prijateljima iz škole, a glavni izazov na kojem rade je izrada aplikacija za iPad i prilagođavanje postojećih aplikacija upotrebi na tabletu. Nakon što dizajniraju i prodaju prvu aplikaciju, ona će biti besplatna za sve korisnike App Store-a, a novac dobijen od prodaje planiraju dati lokalnoj zajednici.

Thomas na kraju svog govora poručuje da danas učenici često o dizajnu aplikaciju znaju više od učitelja, tako da je ključna saradnja između njih kako bi se u budućnosti kreirale inovativne aplikacije. Mi pred ovim ambicioznim dječakom vidimo veoma svijetlu budućnost, a ostatak TED govora možete pogledati na linku ispod