TED Talk sedmice: “Smelfiji” i drugi eksperimenti iz sintetičke biologije

 

ted-talk-2

Šta kada biste mogli da napravite selfi mirisa, “smelfi”? Ani Liu istražuje presjek tehnologije i percepcije čula i njen rad je smješten negdje između nauke, dizajna i umjetnosti. Liu govori o svojim snovima, nedoumicama i eksperimentima, pitajući se šta se dešava kada naučna fantastika postane naučna činjenica?

“Zovem se Ani i ja sam dizajnerka i istraživač u medijskoj laboratoriji MIT, gdje sam dio nove i jedinstvene grupe koja se zove ‘Fikcija dizajna’, a tu se bavimo nečim što je između naučne fantastike i činjenica. Radim sa naučnicima koji izučavaju najnovije oblasti, poput sintetičke neurobiologije, vještačke inteligencije, vještačkog života i svega ostalog sličnog tome”, navodi Liu.

Njeno istraživanje o dizajnu trenutno tiče se sintetičke biologije, ali za rezultate koji su više vođeni emocijama. Opsjednuta je mirisom kao prostorom za dizajn, a ovaj proces započeo je neobičnom idejom – šta kada biste mogli da napravite selfi mirisa, “smelfi”?

“Trenutno u laboratoriji izučavam pitanja poput tog zbog čega čovjek miriše kao čovjek? Ispostavlja se da je to prilično složeno. Faktori poput ishrane, lijekova, stila života, sve utiče na to kako mirišete. Otkrila sam da je znoj većinom bez mirisa, ali naše bakterije i mikrobio su odgovorni za vaš miris, raspoloženje, identitet i mnogo više toga”, pojašnjava Liu.

Ani Liu radi i na drugim projektima, odnosno eksperimentima, a kroz koje postavlja pitanja poput toga kako da definišemo prirodu kada joj promijenimo svojstva naukom i kada treba to da radimo? Više pogledajte na sljedećem linku.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se