Written by

TED Talk sedmice: Zaboravite šoping, uskoro ćete odjeću skidati sa interneta

m:ovo m:ono| Views: 55

ted-talk-stampanje-odjece

Kako biste reagovali kada bismo vam rekli da više ne morate obilaziti gomile butika i tržnih centara, u potrazi za odjećom koja vam odgovara?

Danit Peleg objašnjava kako je tokom jednog putovanja bila pozvana na važan događaj i poželjela je da obuče nešto specijalno za tu priliku. Dosjetila se 3D printera, na kome je “odštampala” odjeću koju je prethodno kreirala. Zapravo, radi se upravo o suknji koju nosi tokom svog TED govora. 

Ona dalje pojašnjava kako to nije bio prvi put da sama stvara odjeću, te da je i ranije svoje modne linije stvarala na ovaj način. Sve je započelo malim 3D printerima koje je držala u svojoj sobi, da bi vremenom unapređivala svoju proizvodnju i stvorila pravi modni pogon.

Kako se sve razvijalo, Danit je prestala da kupuje odjeću, te je pomoću specijalizovaih softvera stvarala svoje kreacije, koje je zatim sastavljala poput slagalica. Ona je poprilično uvjerena da je budućnost mode u 3D štampačima i da bismo svi trebali preuzimati obrasce sa interneta, prilagođavati ih svojim mjerama i ukusu, a zatim printati.