Written by

TED Talk sedmice: Zašto sam uvela Pacmana u Muzej moderne umjetnosti

m:ovo m:ono| Views: 127

ted-talk

Kada je viša kustoskinja odsjeka za arhitekturu i dizajn njujorškog Muzeja moderne umjetnosti 2012. godine najavila akviziciju 14 video igara, nastao je, kako ona kaže, pravi pakao. U ovom obuhvatnom, zabavnom i izuzetno pronicljivom govoru, Paola Antoneli objašnjava zašto je raduje prilika da stare predrasude o umjetnosti i galerijama stavi pred izazov, a zatim opisuje svoju neukrotivu želju da pomogne širenju svijesti o značaju dizajna.

“Ja sam poput ludog evanđeliste. Oduvijek sam znala da je vrijeme dizajna pred nama, skoro kao povratak Hrista. Ako je dan sunčan, pomislim: ‘Oh, bogovi su imali dobar dizajnerski dan’. Ili, ako odem na izložbu i vidim prelijepo djelo jednog umjetnika, i to izuzetno lijepo, reći ću da je dobar jer je očigledno izučavao dizajn kako bi razumio šta treba da radi”, navodi Antoneli.

Dodaje da stoga zaista vjeruje da je dizajn najviša forma kreativnog izraza.

“Zato govorim o dobu dizajna, a doba dizajna je period u kojem je dizajn i dalje slatki namještaj, posteri, i dalje su brzi automobili, sve ono što je danas u Muzeju modernih umjetnosti. No, istinu govoreći, ono što bih voljela da objasnim publici i posjetiocima Muzeja modernih umjetnosti je da su najinteresantnije stolice one koje je zapravo napravio robot”, pojašnjava Antoneli.

“Dobar dizajn predstavljaju i digitalni fontovi koje stalno koristimo i koji su postali dio našeg identiteta. Želim da ljudi razumiju da je dizajn više od slatkih stolica. Da je to, prije svega, sve što nas okružuje u životu”, navodi ona.

Ovaj interesantni TED Talk možete pogledati u nastavku.