Written by

TED Talk sedmice: Zavirite u budućnost putem VR naočara

m:ovo m:ono| Views: 108

ted

 

Meron Gribetz je mladi direktor kompanije koja je razvila novi Meta 2 VR uređaj koji možda predstavlja najveći napredak u razvoju virtuelne realnosti. Virtuelna, odnosno proširena realnost kako je još nazivaju i VR uređaji koji je prate su definitvno hit u svijetu mobilne industrije, a osim zabave svoju primjenu pronalaze i u brojnim drugim oblastima.

U TED govoru Meron se prisjeća da je ideju za svoj uređaj dobio u baru 2011. godine dok je sjedio sa prijateljem koji je bio zadubljen gledanjem u pametni telefon. On se osjećao izolovan, a kada je pogledao u drugi kraj bara vidio je društvo koje se glasno smijalo dok su zajedno gledali fotografije sa društvenih mreža i koje su ih očigledno zabavljale. Tada mu je palo na pamet da nas moderni uređaji i društvene mreže ne moraju nužno činiti usamljenim ukoliko se na pravilan način koriste. Govornik poručuje da nova tehnologija, umjesto da razdvaja ljude, može još čvršće da ih poveže.

Uslijedio je model Meta 1 iz 2013. godine, a Meta 2 koji gledaoci TED govora imaju priliku da isprobaju predstavlja njegovu evoluciju, odnosno napredniju verziju koja već može da se kupi po cijeni od nešto manje od 1000 dolara. Za razliku od Facebook-ovog Oculusa i Microsoft-ovog Hololensa, Meta 2, kako nas njegov kreator uvjerava, pruža potpuno drugačiji doživljaj koji se gotovo može porediti sa prirodnim.

Meta 2 prema riječima Meron-a Gribetz-a, virtuelne predmete prikazuje onako kako bi izgledale u fizičkom svijetu. Gribetz  pojašnjava da novi uređaj njegove kompanije omogućava korisnicima da virtuelne objekte pregledaju izbliza, pa čak da ih podignu, hvataju ili prenose, baš kako bi to činili u stvarnosti.  Nada se da će nam VR svijet zapravo proširiti, a ne ograničiti čula, kako se neki pribojavaju.

Da vam ne bi više prepričavali privlačni virtuelni svijet, pogledajte TED govor koji vam ove subote preporučujemo i saznajte šta nam donosi bliska budućnost.