Written by

TED TALK: vaš kreativni genij

m:ovo m:ono| Views: 42

maxresdefault

Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi vaša kreativnost? Odgovor na ovo pitanje potražila je Elisabeth Gilbert, novinarka i autorka bestselera „Jedi, moli, voli“ koji je postao holivudski hit i promijenio živote mnogih žena iz cijelog svijeta. Gilbert kroz svoju najpoznatiju knjigu, ali i kroz njena ostala djela stalno preispituje unutrašnju bitku koju vodimo sami sa sobom i traži odgovore na pitanja koja nas svakodnevno muče

U svom TED govoru ona je govorila o kreativnosti i njenim izvorima, te predstavila radikalnu ideju da ne postoje rijetki geniji među ljudima, već da u svakom od nas leži kreativni genije. Tokom govora je ispitala različite načine na koje je kreativnost posmatrana tokom istorije i pokazala kako je posmatranje čovjekove kreativnosti evoluiralo tokom vremena. U antičkoj Grčkoj i Rimu ljudi nisu vjerovali da kreativnost dolazi od čovjeka, već su ovu karakteristiku kao i sve drugo što se nije moglo objasniti racionalnim putem povezivali sa ’daemonima’, božanskom silom koja povremeno posjećuje ljude. Tokom renesanse čovjek je postavljen u središte univerzuma, tako da nije bilo mjesta za povezivanje iracionalnih koncepta sa mitskim bićima i bogovima. Po prvi put se počelo vjerovati da kreativnost dolazi od nas samih, tako da su se umjetnici počeli posmatrati u potpuno drugačijem svijetlu, kao geniji.

Gilbert je pričala i o velikom pritisku na koji nailaze umjetnici i kreativci koji stvaraju u današnjem vremenu, zato što se od njih očekuje da stalno ostanu na tragu svog uspijeha. Ona je i sama imala kreativnu krizu nakon što je njen memoar „Jedi, moli, voli“ oborio sve rekorde čitanosti. Otkrila je mračnu stranu uspijeha zato što je konstantno bila zabrinuta da se nastavak knjige kao i njena druga djela nikada neće biti tako dobro prihvaćena kao njena najuspješnija knjiga. Njena briga je išla tako daleko da je razmišljala o tome da ostavi pisanje, ali vrlo brzo je shvatila da ne može da se odrekne svog najvećeg talenta.

ep528-own-sss-elizabeth-gilbert-1-949x534

Morala je pronaći način da njena kreativnost preživi očekivanja nastala zbog velikog uspijeha. Napisala je nastavak svog bestselera koji nije prošao dobro kod publike, ali ona je shvatila da je to sasvim u redu i da je na taj način napravila najbolji korak zato što je mogla nastaviti pisati bez straha od tuđe osude.

Nekoliko godina kasnije objavila je knjigu „Potpis svih stvari“ koja je imala mnogo bolji prijem kod publike i kritike. Posjetiocima TED konferencije na kraju je poručila da se nikada ne smiju zastrašiti i dozvoliti da ih koči strah, već da trebaju odraditi svoj posao do kraja, bilo da se radi o slikanju, plesanju ili nečemu drugom i da ne trebaju odustajati.

Cijeli govor Elisabeth Gilbert možete pogledati na sljedećem linku

https://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius