Written by

TEDTalk sedmice: Budite emotivno hrabri i ne potencirajte lažnu pozitivnost

m:ovo m:ono| Views: 250

emotivna-hrabrost

Emocije utiču na sve što je čovjeku bitno – zdravlje, sreću, karijeru, veze i djela. Psihologinja Susan David u svom TED govoru proziva kulturu koja bira pozitvnost iznad emotivne istine i naglašava da način na koji se osoba nosi sa svojim unutrašnjim svijetom pokreće sve ostalo.

Susanin otac je umro kad je ona imala samo 15 goodina. Mjesecima poslije njegove smrti ona je hodala gradom sa uobičajenim osmijehom na licu. Nije popustila sa učenjem, njene ocjene su i dalje bile odlične. Kada bi je neko pitao kako je, ona bi slijegala ramenima i odgovarala da je dobro. Svi su je hvalili zbog toga što je bila tako jaka. No, prava istina je bila potpuno drugačija.

“Kod kuće nam je bilo jako teško. Kada se razbolio, moj otac nije uspio da sačuva svoj mali biznis. Moja majka je bila sama, tugovala je za njim, pokušavala da podigne troje djece, a dugovi su se morali plaćati. Činilo nam se da smo kao porodica bili finansijski i emotivno opustošeni. Ja sam počela da tonem i da se izolujem. Pokušavala sam ublažiti bol hranom, nisam htjela da prihvatim tugu. Niko za to nije znao i u kulturi koja više vrednuje pozitivnost mislila sam da niko i ne želi da zna”, priča Susan.

No, tada je malenoj Susan pomogla njena profesorica engleskog jezika koja joj je rekla da napiše ono što osjeća, da kaže istinu kao da to niko neće pročitati. I upravo to je postala okosnica načina na koji će Susan kasnije u životu pomagati drugim ljudima koji se bore sa tugom, bolom i bijesom ili se trude da odgurnu te emocije. Ona je naglasila da je pozitivnost postao novi oblik moralne ispravnosti.

“Ljudima oboljelim od raka se automatski kaže da ostanu pozitivni. Ženama se govori da prestanu biti toliko ljute. Ima još mnogo takvih primjera. To je tiranija, tiranija pozitivnosti. To je okrutno, neljubazno i nema efekta, a mi to radimo i sebi i drugima”, objašnjava Susan.

Pogledajte ovaj hrabri i inspirativni TED govor i saznajte zašto nije dobro da potencirate lažnu pozitivnost kod sebe i drugih ljudi, te kako da na pravi način prihvatite sve loše emocije koje pokucaju na vaša vrata.