Written by

TEDTalk sedmice: Istorija ljudskih osjećanja

m:ovo m:ono| Views: 158

tiffany

Psiholozi tvrde da se sreća, tuga, strah, užasavanje, bijes i iznenađenje manifestuju kod ljudi širom svijeta na isti način i tako izgrađuju njihove emotivne živote. Istoričarka Tiffany Watt Smith je svjesna promjena koje su se proteklih vijekova desile po pitanju osjećanja i smatra da riječi kojima čovjek opisuje svoje emocije utiču na ono što osjeća i to se stalno mijenja u skladu sa novim kulturološkim očekivanjima i idejama. U njenom TED govoru otkrićete riječi iz drugih kultura koje će vam možda pomoći da opišete ono što osjećate.

Razvojem kognitivne nauke utvrđeno je da emocije nisu obični refleksi već veoma kompleksni, elastični sistemi koji reaguju na naslijeđenu biologiju i kulturu u kojoj trenutno živimo. To se zove kognitivni fenomen i oblikuju ga naša tijela, razmišljanja, koncepti i jezici kojima govorimo. Tiffany vjeruje da se osjećanja mijenjaju svaki put kada se za njih otkrije neki novi izraz.

“Jedna od mojih najdražih emocija je japanska riječ ‘amae’ koja se može prevesti kao zadovoljstvo koje osjetite kada privremeno nekoj drugoj osobi predate odgovornost o svom životu”, priča Tiffany.

Učenje novih i neobičnih riječi za osjećanja će pomoći ljudima da budu usklađeniji sa jasnijim aspektima njihovih unutrašnjih života. Objasniće im povezanost između misli i emocija i zato kliknite na video snimak ispod teksta i pogledajte da li neki novi izraz koji Tiffany spominje opisuje baš ono što vi trenutno osjećate, a ne znate riječi kojima biste to opisali.