Written by

TEDTalk sedmice: Šta je smisao života kada se suočite sa umiranjem?

m:ovo m:ono| Views: 98

tedtalk

Kada su se Lucy i Paul kao studenti medicine na Yaleu prvi put ugledali nisu ni slutili šta će im sve život donijeti i oduzeti. Nisu ni vjerovali u to da jedan trenutak zaista traje vječno i da je život nepredvidiv. Lucy se zaljubila u Paula kada je vidjela koliko on brine o pacijentima. Ona je njega osvojila plačući nad EKG – om jednog srca koje više nije kucalo. Ni ne znajući, već tada su naučili kako da patnju podnose zajedno.

Nakon završenog fakulteta Lucy je počela da radi kao internista dok je Paul odlučio da specijalizira neurohirurgiju. Svoju ljubav su krunisali brakom i sve je izgledalo predivno i savršeno – a onda je Paul iznenada počeo da slabi, da gubi na težini, trpio je jake bolove u leđima i gušio se od kašlja. I tada su otkrili užasne vijesti – Paul je bolovao od raka pluća i kostiju.

Nekada doktor, sada pacijent. Nekada je imao cijeli život pred sobom, sada samo nekoliko mjeseci. Svjestan toga, Paul je želio da iskoristi svaki trenutak. Nije želio da se sažalijeva, nije želio da posljednje uspomene koje će njegova supruga imati o njemu budu suze i bol. Htio je da razgovaraju o svemu, da urade ono što se ranije nisu usuđivali. Jedna od njihovih želja je bila da imaju dijete i to su i ostvarili. Nije to bilo u inat raku, već zbog toga što su tada učili da moraju prihvatiti i patnju kako bi u potpunosti živjeli.

Puna 22 mjeseca Paul se borio sa ovom opakom bolesti. Kada više nije mogao da pomaže svojim pacijentima u operacionoj sali, pisao je o svojoj borbi sa rakom. Mnogo je razgovarao sa svojim onkologom o svemu što ga muči. Do samog kraja je sačuvao snagu volje. I do samog kraja je njegova Lucy bila uz njega. 

„Naš zadatak nije da se borimo protiv sudbine već da jedni drugima pomognemo u onome kroz šta prolazimo. Ne kao vojnici, već kao pastiri. Učinimo da stvari izgledaju OK čak i kada nisu tako što ćemo to reći naglas i što ćemo pomoći jedni drugima dok prolaze kroz teške trenutke“, istakla je Lucy.

Pogledajte Lucyn TED govor i podsjetite se i vi na to koliko možemo da učinimo jedni za druge.