Written by

TED Talk sedmice: Usvojeni dječak iz Ugande danas je uspješan inženjer

m:ovo m:ono| Views: 130

christopher4

Christopher Ategeka je još kao dijete izgubio oba roditelja. Nakon njihove smrti ostao je bez krova nad glavom, bio je gladan i žedan sve dok ga životni put nije odveo u sirotište. U okviru programa finansiranja obrazovanja djece bez roditelja Christopher je pošao u školu u svojoj rodnoj Ugandi. Porodica koja ga je finansirala je odlučila da mu nakon srednje škole omogući i da studira – i to u Americi! Dobio je vizu i krenuo na putovanje koje će mu zauvijek promijeniti život. Tada je prvi put letio avionom, a na aerodromu ga je čekala porodica koja ga je finansirala sve te godine i koju on dotad nikad nije vidio.

„Sjećam se da su me zagrlili i da su bukvalno morali svemu da me uče. Nikad prije nisam vidio frižider i mikrotalasnu pećnicu. Tada sam prvi put upoznao drugačiju kulturu. Ti stranci su mi pokazali šta je prava ljubav i uvjerili me u to da moji snovi vrijede“, priča Christopher.

Zahvaljujući pomoći i ljubavi koju mu je ova porodica pružila Christopher je danas diplomirani inženjer. Zahvalan je na svemu tim ljudima koji su prepuni ljubavi i saosjećanja prema drugim kulturama. Svjestan je da je u današnje vrijeme mnogo mržnje u svijetu, ali čvrsto vjeruje u to da je multikulturalizam odgovor na sve probleme. Poslušajte njegov inspirativni govor u video snimku ispod teksta i ko zna – možda i vi promijenite nečiji život nabolje.