Parrot Flower Power

Written by

Tehnologija mijenja svakodnevicu svaki dan

m:ovo m:ono| Views: 56

Tehnološka revolucija mijenja našu sadašnjost i budućnost. Dokaz za to su i gadgeti koji su svakim danom sve napredniji, a procijenjuje se da će za nekoliko godina promijeniti život svih ljudi na planeti. U našim domovima svaki aparat pretenduje da postane gadget odnosno višenamjenski uređaj, pa čak će i nanočestice koje se usavršavaju na ovim uređajima moći da identifikuju bolesti. Neki od narednih koje predstavljamo možda uskoro promijene našu svakodnevnicu:

tehnologija

1. Microsoft HoloLens

Hologrami koji su donedavno pripadali svijetu naučne fantastike očigledno postaju stvarnost. Korisnici će moći kreirati i “dotaknuti” digitalno projektovane holograme putem HoloLens naočala. Ako osoba svoj kreirani hologram želi pretvoriti u realnost, to će moći učiniti uz pomoć opcije HoloStudio 3D printanja. Takođe, osoba koja će te naoačale nositi, moći će se virtualno prebaciti na neku drugu lokaciju kao što je na primjer Mars. Zaključak je jasan: teleportacija po svemu sudeći postaje stvarnost.

2. Ring

ring

Danas su sve popularniji gadgeti koji pokretima mogu da kontrolišu druge uređaje. Gadget Ring jedan je od njih i kontrolisaće vašu kameru, muziku i zahtjeve na društvenim mrežama. Malo je veći od običnog prstena i koristi Bluetooth tehnologiju kako bi se povezao sa pametnim telefonom ili nekim drugim uređajem, a različitim pokretima prsta zadaju se različite naredbe

3. Zcan+

zcan

Zcan+ je jedan od najzanimljivijih gadgeta. Riječ je o kompjuterskom mišu koji ima mogućnost skeniranja i pretvaranja teksta u dokument ili Excel format. Uskoro se očekuje i bežična verzija ovog uređaja.

4. Mint

mint

Ovo je definitivno jedan nesvakidašnji gadget. Umjesto da mjeri nivo alkohola u krvi, ovaj uređaj mjeriće kvalitet daha. Uređaj je dovoljno mali da može stati u torbu, a da bi izmjerio kvalitet daha i nivo hidratacije organizma, potrebno ga je povezati sa pametnim telefonom.

5. Sensse

seanse

Vjerovatno se svima od zvuka jutarnjeg alarma diže kosa na glavi, ali ovaj zanimljivi gadget mogao bi biti pravo rješenje za sve kojima teško pada buđenje. Sense ima funkciju Sense Smart Alarm, koja će korisnike probuditi u optimalno vrijeme, u odnosu na njihov ciklus spavanja. Više ne morate brinuti da ćete zakasniti na posao. Naime, kao i do sada, namjestit ćete svoj alarm, ali će vas Sense probuditi ranije ako detektuje da se okrećete po krevetu. To će postići uz pomoć Sleep Pill uređaja koji se postavi na jastuk. Na taj će način korisnici biti spriječeni da utonu u dubok san, što za rezultat ima lakše ustajanje iz kreveta.

6. Personal robot

personal robot

Kompanija Robotbase je u procesu stvaranja ličnog robota. Kompanija tvrdi da će vještačka inteligencija ovim robotima omogućiti da se ponašaju kao stilisti, pomoćnici u kancelarijama, sigurnosni sistemi, kamere, pripovjedači i slično. Ovaj robot podsjeća na ogromnu kašiku, ima bazu sa ugrađenim zvučnikom, USB punjač i 3D kameru.

7. Parrot Flower Power

Parrot Flower Power

I biljke su napokon dobile gadget koji je namijenjen isključivo njima. Parrot Flower Power je senzor u obliku grane koji će mjeriti sunčevu svjetlost, temperaturu, količinu gnojiva i vlagu u okruženju u kojem se nalazi biljka. Ako ovaj gadget detektuje da biljci nedostaje nešto od navedenog, automatski će putem pametnog telefona obavijestiti korisnika.

Nakon svega što je već stvoreno u svijetu gadgeta, ne možemo ni da zamislimo šta nas to tek čeka i kako će se to odraziti na našu svakodnevnicu.