telefoni 2014

Written by

Telefoni koji su obilježili 2014. godinu

moj android| Views: 86

telefoni 2014

Premda smo već duboko zagazili u 2015. godinu, telefoni o kojima se najviše pričalo prethodne godine još uvijek su u samom vrhu. Kada je u pitanju tržište pametnih telefona, tokom proteklih godinu dana bilo je zaista mnogo iznenađenja i brojnih odgovora na izazove konkurencije.

Da ne dužimo previše, donosimo vam listu najboljih telefona 2014. godine, koja je načinjena na osnovu presjeka različitih mišljenja i stavova sa brojnih internet portala koji se bave ovom tematikom. Takođe, mjesto na listi ne igra nikakvu ulogu, kako biste i vi sami mogli da odlučite koji je telefon za vas najbolji u ovoj godini.

 

HTC One M8

HTC One M8

Šta reći o HTC One M8, a da već nije rečeno? U muzici se često kaže da je drugi album najteže napraviti, ali nasljednik „HTC“-ovog One, najboljeg telefona 2013. godine, uzima najbolje od njega i ipak pronalazi dovoljno momenata da ga dodatno unaprijedi, te je upravo zbog toga uspio da ga stručnjaci masovno preporučuju i pored činjenice da je stariji model HTC One još uvijek sjajan telefon.

Brzina kamere je do sada neviđena, Duo Camera je nevjerovatno pametna, Boomsound nadogradnja je impresivna,a dizajn – morate ga uzeti u ruku da se sami uvjerite u njegovu superiornost.

Snapdragon procesor 801 je pojačao bateriju dramatično u odnosu na 600 prošle godine, a to znači da se fotografije takođe procesuiraju mnogo brže, a čak je i prednja kamera mnogo bolja.

Igrice, filmovi, fotografije, pretraživanje interneta, sve funkcioniše jako dobro, a ono što se krije u ovom telefonu lako briše ono što konkurencija ima da ponudi. LGje prišao blizu sa G3, dok iPhone 6 i dalje kaska zbog cijene i, neobjašnjivo, ekrana niže rezolucije. HTC One M8 je toliko dobar telefon da je pravo pitanje, u stvari, da li će HTC One M9 moći uopšte da ode korak dalje.

 

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Naklon za Nokia Lumia, koja je zaista lijep telefon. Lumia 930 ima nedostataka u odnosu na konkurenciju, ali samo u nekoliko oblasti. Windows Phone još uvijek nije potpuno prihvaćen operativni sistem za većinu ljudi, zahvaljujući nešto siromašnijim aplikacijama i manjom količinom kontrole. Ali, opet, za mnoge korisnike poboljšani Office,te funkcionalnost i jednostavni interfejs je pravo blago.

Lumia 930 je moćan telefon, jednako po pitanju dizajna i snage, mada možda malčice zaostaje kod drugog elementa. Ali, u kombinaciji sa fantastičnom kamerom, Lumia 930 je telefon koji je veoma lako preporučiti onima koji traže nešto drugačije.

Kvalitet izrade je odličan, rezultati moćne kamere su neviđene fotografije, a bežično punjenje funkcioniše savršeno. Ako ste ljubitelj Windows Phone-a, od ovoga nema bolje.

 

iPhone 6

iPhone 6

iPhone 6 je pravi korak naprijed za „Apple“ i telefon koji je pravo uživanje koristiti, držati i osjetiti u ruci.

Ne ističe se iznad bilo kojeg segmenta u odnosu na ostale smartfone, sem možda kada je u pitanju interfejs, koji sa iOS 8 vjerovatno najbolje spaja intuitivnost i jednostavnost. Ali, ima sve ono što ga i čini posebnim, jednostavno dobro funkcioniše.

Kamera je niže rezolucije, ali je brza i jednostavna za korišćenje. Rezolucija ekrana je suviše niska u odnosu na konkurentne telefone, ali se ističe bojom i osvjetljenjem. I ponovo taj dizajn –prosto odlično leži u ruci.

 

LG G3

LG G3

LG G3 treba da bude dobar, jer je zasnovan na napornom trudu uloženom u G2, koji je moćan, dobro napravljen telefon, a ne košta mnogo.
Šta je onda LG uradio sa G3? Napravio je najljepši i najoštriji ekran na svijetu. Sada već ima i drugih, ali G3 je bio prvi.

Riječ je o QHD ekranu, što znači da ima četiri puta više piksela od nekih telefona sa ove liste, a takođe dolazi sa brojnim drugim poboljšanjima, iako je zbog upakovanih dodatnih piksela ekran za nijansu tamniji od ostalih na tržištu.

Laserski auto-fokus? Tu je. Poboljšani dizajn? Tu je. Remontovan i pojednostavljen interfejs? I on je tu. Možda je malo preveliki za nečije ruke, s obzirom na 5,5 – inčni ekran, tako da je na samom rubu fablet teritorije.

Ali, to ne umanjuje kvalitet ovog sjajnog telefona, koji ima elegantan, prefinjen dizajn, a pored brojnih funkcija ima izmjenjivu bateriju i memorijsku karticu, dvije stvari koje su nedostajale prethodniku.

 

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4

Samsung je ponovo uspio da spakuje toliko dobrih stvari u Note 4. Glavna stvar je ekran: Super AMOLED tehnologija u kombinaciji sa rezolucijom QHD znači oštru sliku, sa koje je jednostavno teško skinuti oči.

Kamera je prelijepa, a snagom, Note 4 spada u uređaje sljedeće generacije. Cijela stvar podržava više nego korisna S Pen, olovčica koja će vam pomoći da isječete i sačuvate ili zapišete sve što vam je važno.

Iako ima velike prednosti nad LG G3 na mnogo polja, ne može da se takmiči sa cijenom južnokorejskih rivala – i to je nedostatak ovog fableta.

Ali, ovo je fablet najbliži ‘prosječnom’ smartfonu koji je do sada viđen, a poseduje i najviše u tom ograničenom prostoru, koji dlan može držati. Odličan posao, nadamo se da će Galaxy S6 biti još impresivniji.

 

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Xperia Z3 je stigla malo prerano, posebno nakon izlaska Z2, ne sa velikom količinom nadgradnji, ali je i dalje veoma lijep telefon.

Dizajnom je vitkiji i ekran je luđački jasan, a i dalje su tu sve karakteristike po kojima je „Sony“ poznat, kao što je Bravia tehnologija ekrana i poboljšan audio izlaz.

Kamera, nažalost, nije unaprijeđena, te još uvijek ima neke nedosljednosti za koje se očekivalo da će ih „Sony“ ispeglati, pa još uvijek nije na nivou drugih na tržištu.

Ipak, Z3 je sjajan telefon ako želite snažnu kameru, koja će vas naučiti složenim opcijama, i ako želite zaista jasan ekran, onda je Z3 i te kako vrijedan pažnje.

 

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

Bilo je dosta buke oko novog Galaxy S, i to s punim pravom. Radi se o daleko najboljem telefonu koji je „Samsung“ ikada proizveo, izuzetno brzom i jakom, i sa velikim 5,1 – inčnim ekranom.

Zatim, tu je i činjenica da je Qualcomm Snapdragon 801 CPU i dalje veoma dobar procesor za bilo koji smartfon. Čak i sada je Galaxy S5 jedan od najboljih telefona na tržištu, kada je u pitanju trajanje baterije, pobijedivši impresivni M8 u tom smislu. Note 4 je bolja opcija sada, ako se možete nositi sa njegovom veličinom, naravno.

„Samsung“ je takođe zanemario ‘inovaciju’ vazdušnih gestova iz prošle godine. Oni su tu, ali ne i u fokusu, te poboljšao hardver boljom kamerom, a ima i skener otiska prsta i monitor otkucaja srca.

 

Google Nexus 6

Google Nexus 6

Nexus 6 je ogroman pametni telefon, koji se lako može pogrešno zamijeniti za tablet. To je u osnovi gigantski Moto X sa nekim novim funkcijama i pojačanim specifikacijama.

Kao što se očekivalo, radi na Androidu 5.0 (poznatom i kao Android Lollipop), a ovaj uređaj je zaista ogroman. Sa 5,9 – inčnim ekranom i 10milimetra debljine, novi Google Nexus 6 je prava zvijer od smartfona.

Zašto? Prvo, veliki ekran QHD će je sjajan za gledanje videa, čitanje i gledanje fotografija. Drugo, veći i malo deblji telefon znači veću 3220 mAh bateriju. Takođe, dolazi sa rezolucijom od 2560 x 1440 piksela, a jedini drugi telefon koji može time da se pohvali je 5,5-inčni LG G3.

 

Huawei Ascend Mate7

Huawei Ascend Mate7

Najnoviji model kineske kompanije nudi alternativu AscendaP7, zbog zaista ogromnog ekrana od 6 inča kojim se ovaj uređaj može pohvaliti. Nasljednik je prošlogodišnjeg Ascend Mate2, ali i zapravo manji od njega, kada je ekran u pitanju.

Ascend Mate 7 je veliki telefon, da ne bude zabune. S obzirom na kolosalni ekran, nemoguće je da ne bude. Međutim ono što je „Huawei“ ostvario je da je samo trunku veći od Samsung Galaxy Note 4. Pored velikog ekrana, tu je i velika baterija od čak 4100mAh, ali i tanko aluminijumsko kućište, koje je relativno lagano.

Novitet je i skener otiska prsta, koji se kod Mate 7 nalazi na poleđini telefona, tako da kako god uhvatite telefon, bićete na dohvat njegovog ‘dugmeta’ za otključavanje.

 

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact

Manje moćan sa manjom rezolucijom ekrana od svog većeg brata? Kako je onda Z3 Compact uopšte na listi?

To je jednostavno – kod ove stvarčica se sve vrti oko snage iz većeg modela, ali sa manjim tijelom. To znači Remote Play za vaš PlayStation 4, zatim kamera od 20.7 megapiksela, jasni IPS LCD ekran. Ima sve to, ali je mnogo, mnogo ugodniji za držanje.

I cijena mu je daleko niža, pa ako želite odlično osvijetljen Full HD ekran i skoro svaku drugu funkciju u manjem telefonu, što znači i manji uticaj na vaš džep – i bukvalno i figurativno, ovo je pravi telefon.