terapija za slijepu djecu

Written by

Terapija uz pomoć svjetlosti za slijepu djecu

m:ovo m:ono| Views: 157

terapija za slijepu djecu

U Velikoj Britaniji se pojavila nova vrsta terapije “Lightscores” čiji je cilj pomoć slijepoj i slabovidoj djeci. Ova terapija ih treba podstaći da budu još aktivnija, a zasniva se na nizu visoko osjetljivih senzora koji se postavljaju na različite djelove tijela. Kada se dijete pokrene, ovi senzori ispuštaju zvukove koji podstiču dijete da se nastavi još aktivnije igrati.

Upoznajte 10-mjesečnog Philip-a. On je rođen slijep i poput mnoge slijepe djece tog uzrasta, on se kreće mnogo manje nego što bi trebalo. Sada postoji nada za Philip-a, budući da ovaj uređaj višestruko povećava dječiju aktivnost. Vođa “Lightscores” projekta Veronika Mayerboeck tvrdi da ovaj koncept treba omogućiti slijepim osobama da dobiju akustični uvid u kretanje svjetlosti u prostoru. Philip-ovi roditelji još uvijek nisu u potpunosti sigurni koliko toga on stvarno može vidjeti, a upravo ovaj eksperiment to pokazuje.

On se u okviru posebno dizajnirane sobe igra sa objektima koji su osvjetljeni u raznim bojama, a kada god Philip dotakne neku boju začuje se specifičan zvuk koji ispuštaju senzori. Odmah na početku se moglo primijetiti da je su se Philip-ove motoričke sposobnosti počele polako poboljšavati i da je sticao sve bolji osjećaj o prostoru oko sebe. On je počeo brže da se kreće i hvata stvari svojim rukama, a u roku od pet minuta je već naučio kako može nešto da pritisne rukama ili da se odmakne od nekog objekta.

Ovaj projekt bi trebao omogućiti bezbjednu okolinu u okviru koje bi slijepa i slabovida djeca mogla imati mogućnost da uče o svojoj okolini. Kretanje je od velike važnosti za bebe i malu djecu zato što doprinosu razvoju pojedinih moždanih aktivnosti. Djeca pomoću kretanja dobijaju veoma detaljnu povratnu informaciju o svijetu i prostoru koji se nalazi oko njih, a taj proces ne može zamijeniti nijedan drugi proces u prirodi.

Ovaj sistem je po prvi put predstavljen na “Health Tech and You” sajmu u okviru Muzeja dizajna u Londonu koji je otvoren za posjetioce do 26. aprila.