Written by

Tesla će uskoro predstaviti SUV Model Y

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 231

Jedan od najvećih proizvođača električnih automobila – Tesla planira da 15. marta predstavi novi automobil, model Y  iz SUV kategorije.

Riječ je o automobilu koji će biti baziran na Modelu 3, što bi trebalo omogućiti bržu proizvodnju i smanjenje troškova. Model Y dolazi s značajno unapređenjim računarskim sistemom u odnosu na sadašnje Tesline modele, a očekuje se i poboljšanje Tesline trenutne tehnologije autopilota.

Već ove godine počinje razvoj alata i infrastrukture za novi model, a do kraja 2020. trebala bi početi proizvodnja novoga vozila. Za razliku od Modela 3, S i X koji se proizvode u fabrici u Fremontu, Tesla će proizvodnu liniju za novi automobil otvoriti u Nevadi. Trenutno nema dodatnih informacija o novom modelu poput performansi samoga vozila, baterije i onoga što je najvećem broju potencijalnih kupaca najvažnije – cijene.

Model Y, naravno, nije jedino vozilo koje ova kompanija priprema. Najavljena su još dva – električni kamion koji se već testira na putevima SAD-a, te novi model Roadstera.

Ove godine Tesla očekuje prodaju između 360 i 400 hiljada vozila, što predstavlja rast od 45 do 65 odsto u odnosu na 2018. godinu. U kompaniji vjeruju kako će do kraja godine sedmično proizvoditi sedam hiljada Modela 3 u fabrici u Fremontu, a u fabrici koja se trenutno gradi u Kini sedmična proizvodnja trebalo bi da bude veća od 10 hiljada do sredine sljedeće godine.