Written by

Tesla radi na novom GPS sistemu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 174

Automobili koji se sami voze trebali bi se pojaviti u skoroj budućnosti, međutim postoje još mnoge prepreke kako bi se to ostvarilo. Jedna od najvećih je tracking lokacije u vozilima, a Tesla pokušava riješiti ovo pitanje uz pomoć jedne nove tehnologije.

Novi patent kompanije Tesla tiče se GPS pozicioniranja i načina kako bi ono moglo biti poboljšano u budućnosti. Razlog zašto je ovo fokus patenta je činjenica da trenutni sistemi imaju kontrolnu devijaciju od pet metara. Osim toga, kuće, drveće, mostovi i drugi veći objekti mogli bi stvarati dodatne probleme u regulisanju sistema samovozećih automobila u budućnosti.

Ovaj patent nudi nekoliko mogućih rješenja. Jedno od njih su kamere koje prepoznaju pozicije i koje tako trebaju poslužiti kao ’kooperativne referentne stanice’ za razmjenu GNSS sirovih podataka. Još jedna opcija je i kombinacija snimanja kamera i razmjene podataka sa drugim vozilima kako bi se korigovali podaci o poziciji.

Na primjer, kamera bi mogla iskoristiti kurs automobila u traci za prepoznavanje sopstvene pozicije ali također i pozicije automobila koji se kreću u drugim trakama. Ovaj sistem bi se mogao koristiti kako bi se premostili trenuci u kojima nema prijema signala kao što je slučaj u dugačkim tunelima.

Što je pozicioniranje tačnije to će i sistem vožnje samovozećih automobila biti bolji i funkcionalniji. Po najnovijim informacijama, kompanija Tesla planira uvesti ovu funkciju što prije i u sopstvenim automobilima.