Tesla tablet

Written by

Tesla tablet – prvi tablet koji nam stiže iz Srbije

moj android| Views: 203

Piše: Svetozar Gardinovački

Tesla tablet

Da mi je neko prije dvije godine rekao da ću imati u ruci tablet koji je “made in Serbia” i koji će pritom imati obećavajuće performanse, sigurno bih njega ili nju zamolio da produži. Ali, eto, osvanulo je i to jutro kada smo u digitalnim medijima mogli da pročitamo da je na teritoriju Srbije stigao Tesla tablet, prvi srpski tablet koji je nastao saradnjom firme “ComTrade” iz Beograda i ‘velikog’ “Intel”-a. Da se razumijemo, ne postoji u Beogradu firma u kojoj Miroslav, Nikola i Slobodan (prim. aut.) šrafcigerima uglavljuju “Intel”-ove procesore u kućište, ali i ove moje “Nike” patike su iz Vijetnama, jelte. Ali, da vas poštedim moje jeftine metafore, evo ga Tesla tablet na stolu, ispred mene, pa ću vam u narednih nekoliko rečenica prenijeti svoje impresije.

Prvo i osnovno što moram primijetiti je sama ambalaža, predivna kutija od čvrstog kartona, sa magnetnim poklopcem, koja zaista uliva osjećaj luksuza, iako je samo ambalaža u pitanju, te najavljuje uređaj visokog kvaliteta. Prvi kontakt sa uređajem je nevjerovatan! Materijal izrade uliva veliko povjerenje, a debljina od 7,2 mm zaista prija ruci, muškoj ili ženskoj. Pozadina tableta je od mat plastike, dok je prednja strana od stakla otpornog na ogrebotine, ispod kojeg je ISP kapacitivni ekran veličine 7,85 inča, odakle potiče i puno ime ovog tableta – Tesla 785. Sve je crne boje, sa malim, bijelim oznakama dugmića i bez aluminijumskih lajsni, ivica i ostalih kič detalja, koje možemo vidjeti na većem broju tableta iz mnogo više cjenovne kategorije, nažalost.

Ovaj, mogu već sada reći, sjajan tablet, opremljen je veoma zanimljivim Intel Atom Z2580 procesorom sa dva jezgra i isto toliko gigaherca, kao i Intel Hyper Threading Technology, što u startu najavljuje visoke performanse. Nakon toga, tu je Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n kao i podrška za 3G USB modeme, što će svakako zadovoljiti sve naše svakodnevne potrebe za internetom i povezivanjem sa drugim uređajima. Za sve one koji vole video igre, tu je PowerVR SGX 544 MP2 grafički modul, koji bi trebao zadovoljiti čak i najzahtjevnije igre posljednje generacije u momentu pisanja ovog teksta. A, da bi sve ovo funkcionisalo kako treba, tu je 1 GB DDR2 RAM memorije, kao i 16 GB flash memorije od koje je korisniku dostupno nešto preko 12GB. Baterija od 3.750mAh bi trebalo da omogući uređaju ovih performansi razumnu autonomiju. Od ostalih komponenti, Tesla se može pohvaliti sa dvije kamere (2 MP sa prednje strane i 5 MP sa zadnje strane), microSD čitačem kartica i G-senzorom, a na kraju i GPS + AGPS tehnologijom, koja je rijetkost čak i kod tableta više cjenovne kategorije. Nabrojani hardver pokreće Android 4.2 Jelly Bean, koji je više nego dobro optimizovan za rad na ovom uređaju, te je cjelokupno iskustvo u testiranju ovog tableta veoma pozitivno.

Uz standardni paket programa koji nam Android donosi, u Tesli zatičemo nekoliko dodatnih aplikacija poput Telegraf, Donesi.com, Aldiko i tako dalje, ali generalno bez gomile aplikacija koje većina korisnika nikada neće koristiti, a mnogi proizvođači ih fabrički instaliraju u svoje uređaje.

Da rezimiramo, Tesla 7.85 tablet je jedan veoma moćan, lijepo dizajniran uređaj baziran na već proslavljenoj Intel CloverTrail+ platformi, koji će sigurno zadovoljiti potrebe čak i onih najzahtjevnijih korisnika. Do kraja pisanja ovog teksta, programske propuste i bagove u ovom uređaju nisam uspio da otkrijem, te ništa sem riječi hvale za ovaj tablet ne mogu da napišem. Cijena uređaja, koja je, moramo priznati, znatno ispod cijene konkurentskih uređaja slične hardverske konfiguracije, Teslu definitivno svrstava u “Best Buy” kategoriju tableta niže cjenovne kategorije, jer svojim dizajnom, kvalitetom izrade i samim funkcionisanjem veoma nadmašuje očekivanja.