Written by

Tesla unapređuje autopilote električnih vozila

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 148

Američka kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla motors najavila je da planira da poboljša poluautomatski autopilot sistem na svojim vozilima poslije saobraćajne nezgode koja se dogodia ove godine.

Generalni direktor Tesle Elon Musk napisao je na svom Tviter nalogu da će dopuna softvera biti dostupna korisnicima za nekoliko nedjelja te rekao da će više detalja o softveru biti objavljeno naknadno. Musk je rekao da će dopuna softvera donijeti „značajna poboljšanja“ na autopilotima, uključujući naprednu obradu radarskih signala i ažuriranje softvera za vlasnike električnih automobila.

Teslin poluautomatski autopilot može da održava brzinu, automatski održava automobil u svojoj saobraćajnoj traci, a radari na kočnicama bilježe i stvari koje se ne vide na kamerama.

Kompanija je uporedo sa ovom objavom predstavla verziju 9 svog softvera za sistem autonomne vožnje, a u sklopu njega nalazi se i takozvani „Mad Max“ mod. Ovaj mod je po prvi put pomenut u junu mjesecu i kao što su mnogi pretpostavili omogućava vozaču dosta agresivniju vožnju i preticanje.

U prethodnim verzijama Autopilota vozač je morao da aktivira žmigavac kako bi automobil krenuo u preticanje. U novoj verziji automobil sam inicira preticanje ukoliko se na putu nađu sporija vozila, naravno ukoliko to uslovi dozvoljavaju i nema automobila u susjednoj traci.