Written by

Teslin autonomni taksi stiže naredne godine

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 301

Kada smo u stisci s vremenom, a bez prevoznog sredstva, u pomoć stižu taksi vozila. A ako ste jedni od onih kojima je mir i tišina neophodna u vožnji do željene destinacije, obradovaće vas činjenica da će u 2020. godini ova uslužna djelatnost biti robotizovana i to zahvaljujući Tesli.

Samostalni taksi, bez vozača, zamišljen je kao neka vrsta carpooling-a, poput Uber-a ili Cabify-a. Postoji vjerovatnoća da će Tesla dodati aplikaciju za zajedničko korištenje vozila, tako da više osoba može da učestvuje u jednoj vožnji. Kako najavljuju iz kompanije, novi proizvod će osnovnu upotrebu automobila pomnožiti sa pet.

Autonomna vozila imaju ugrađeni neuronski čip koji zadovoljava sve hardverske zahtjeve za funkciju robo-taksija. Ovo uključuje radare i senzore koji mogu da izbjegnu prepreke, kao i da ostvare sasvim sigurnu i ugodnu vožnju, bez osobe koja će da upravlja automobilom. Iz Tesle navode kako je hardver već tu, te da je jedino potrebno poboljšati softver kako bi se ideja uspješno realizovala.

Budući da širom svijeta ne postoji mnogo vlasnika Tesla četvorotočkaša, kompanija će sama obezbijediti svoja vozila za ovu svrhu. Takođe, ni zakonske regulative nisu iste u svim zemljama, pa još ne postoje tačne informacije o tome na kojoj će se teritoriji robotizovana taksi vozila prvo pojaviti.

Predstavnici kompanije su naveli da će uskoro svi modeli Tesla vozila biti autonomni i to do kraja ove godine, te da će za dvije godine proizvoditi automobile bez volana i bez papučica.