Android 10

Written by

TOP novosti u Android 10 OS

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 396

Nova verziju androida stigla je već na Google Pixel uređaje, a ažuriranje će u narednom periodu dobiti i vlasnici drugih modela smartfona koji očekuju Android 10.

Nova platforma donosi oko 50 promjena, a najvažnijima koji stižu na Android 10 su dark mode na nivou cjelokupnog OS-a, koji će korištenje telefona učiniti ugodnijim očima, ali i produžiti trajanje baterije.

Live Caption funkcija automatski kreira titlove za audio i video klipove koje je vlasnik telefona sam kreirao. Smart Reply donosi mogućnost brzog odgovora na primljene poruke i obavještenja. Uz Sound Amplifier funkciju poboljšan je kvalitet zvuka, dok Focus Mode omogućava pauziranje određenih aplikacija, kako bi korisnik mogao bez ometanja da se fokusira na ono što radi.

Google je obećao više privatnosti i manje uznemiravanja za korisnike. Tako ćete od sada jednostavno moći da onemogućite pristup lokaciji i to za svaku aplikaciju posebno, a ukoliko neku aplikaciju ne koristite često, dobićete upozorenje s pitanjem da li želite nastaviti dozvole pristupa vašoj trenutnoj lokaciji.

Kada aktivitate „silent“ opcije obavještenja se neće pojavljivati na zaključanom ekranu, dok će uz Digital Wellbeing roditelji moći djeci ograničiti korištenja određenih aplikacija.