Written by

Toyota automobili dobijaju Android Auto

mobilni svijet, u žiži| Views: 248

Nakon mnogobrojnih odlaganja, Toyota je konačno napravila modele koji su kompatibilni sa Android Auto aplikacijom. Od 2020. godine porodici brenda se priključuju četvorotočkaši koji će u dodatne funkcije upisati i posjedovanje korisničkog interfejsa za vozače.

Posljednja objava došla iz Toyota-e je upravo ta da će modeli 4Runner, Tacoma, Tundra i Sequoia u 2020. godini imati aplikaciju razvijenu od strane Google-a, dok će je Aygo i Yaris dobiti nešto ranije.

Toyota je bila jedan od posljednjih velikih proizvođača iz industrije koji su u svoje automobile ugradili CarPlay kompatibilnost. Kompanija je u januaru 2018. najavila da će dodatna prednost njihovih automobila doći na Avalon 2019. godine. Nakon toga stigla je i vijest da CarPlay dolazi i na nove modele koji pored pomenutog, dobijaju i Android Auto.

Glasine o tome da je Toyota konačno dopustila Android Auto u svojim automobilima prvi put je počela kružiti svijetom automobilske industrije prošle jeseni. Jedan od razloga zbog kojih je kompanija navela da će odustati od dodavanja nove kompatibilnosti je zabrinutost proizvođača za sigurnost ove funkcije. Umjesto toga, fokusirala se na razvoj sopstvenog sistema zasnovanog na Automotive Grade Linux-u, koji koristi Fordov SmartDeviceLink da bi omogućio da se neke aplikacije telefona prikazuju na ekranu automobila, oponašajući glavne crte CarPlay-a i Android Auto-a. Oba dodatka su dio standarda u industriji da je gotovo teško zamisliti da su prije samo nekoliko godina, proizvođači limenih ljubimaca bili uplašeni idejom da predaju tehnološkim kompanijama glavnu ulogu u implementaciji ekrana u automobilima. Međutim, većina velikih proizvođača automobila je ponudila kompatibilnost za obje usluge, a neki su, poput BMW-a, čak i uveli bežičnu verziju CarPlay-a (bežični Android Auto je dostupan, ali samo na određenim jedinicama).

U međuvremenu, Google radi sa nekoliko proizvođača na pokretanju svojevrsne verzije Android Auto-a. Ovaj novi sistem će debitovati ove godine na električnom Polestar 2, drugom automobilu marke Volvo. Sudeći po spekulaijama moguće je da na kraju dođe i do sopstvenih modela Volvo-a. Google je takođe postigao dogovor da svoj sistem za informisanje i zabavu na Android-u uvede u automobile iz sklopljenog saveza Renault-Nissan-Mitsubishi.