Written by

Toyota želi poslati autonomni automobil na Mjesec

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 123

Nakon Tintina na Mjesecu, sada je red na Toyotu! Japanski proizvođač automobila najavio je potpisivanje partnerstva s Agencijom za istraživanje svemira, a sve u želji da se na ovo nebesko tijelo pošalje autonomno vozilo.

Svemir i dalje fascinira, a proizvođači četverotočkaša zainteresovani su za njegovo osvajanje. Nakon što su Elon Musk i njegov Tesla roadster početkom prošle godine lansirali raketu SpaceX Falcon Heavy, Toyota želi dizajnirati lunarni rover. Zemlja iz koje potiče ovo vozilo, Japan, planira slijetanje na Mjesec 2029. godine i želi da ga njegovi astronauti otkriju u 100% japanskom vozilu. Zato i ne čudi što se Toyota udružila s Japanskom svemirskom agencijom.

Kako objašnjava Forbes, dizajnirano vozilo mora zadovoljiti prilično stroge specifikacije. Osim što je autonoman, automobil mora biti u stanju uočiti neravnu površinu Mjeseca i istovremeno izdržati oštre vremenske uslove. Promjene temperature su zaiste nagle, a sunčeva svjetlost je važan parametar koji treba uzeti u obzir u dizajnu vozila, jer je gravitacija mnogo niža.

Lunarni automobil koji Toyota planira patentirati, moraće osigurati domet od 10.000 kilometara što je za detaljno ljudsko istraživanje Mjeseca zaista nužnost. Da bi se postigao takav rezultat, već se razmišlja o gorivnoj ćeliji umjesto ogromnih baterija. Ideja je da vozilo radi na osnovu reakcije između vodonika spremljenog u rezervoaru i kiseonika dobivenog izvana. Ova reakcija, prema tvrdnjama stručnjaka, generiše energiju koja zatim pokreće električni motor. U ovom, Toyotinom vozilu, trebalo bi da bude prostora za dva do četiri astronauta.

Preostaje nam samo da pratimo kako će Toyota razvijati ovu ideju, a kroz desetak godina novi lunarni rover trebalo bi da se kreće Mjesecom.