Written by

Treći dan na MWC 2015: Hologram “za ponijeti” i termalni selfiji

m:vijesti| Views: 169

mwc 2015

Tokom tri dana pokazalo se da je ovogodišnji sajam mobilne tehnologije Mobile World Congress (MWC) koji se održava u Barseloni, prava riznica nevjerovatne nove tehnologije. Tokom posljednjih 24 sata, mogli su se vidjeli sofisticirani pametni satovi, inteligentni fitnes gedžeti, najrazličitiji softveri za smartfone, hologrami, kamere dizajnirane za slikanje termalnih selfija, a kraj se još uvijek ne nazire. Pa, da krenemo.

leia 3d hologram

Leia predstavila prototip 3D Hologram za mobilne uređaje

Domen holograma ne mora ostati u carstvu koncertnih događaja i korporativnih govora. Štaviše, korporacija Leia želi da ih dovede na mobilne uređaje. Kompanija je prikazala svoj prototip, koji preko rafiniranog LCD-a baca svjetlost u specifičnim pravcima, prikazajući drugačije svjetlo svakom oku, kako bi se stvorio 3D efekat. Oni koji su ga isprobali, mogli su i da stupe u interakciju sa slikama putem dodira.

alcatel hero 2+

Alcatel Hero 2+ fablet sa Cyanogen operativnim sistemom

Partnerstvo kompanija Alcatel i Cyanogen donosi rezultat u vidu Hero 2+ fableta, koji će biti lansiran tokom godine. Ovaj 6-inčni fablet pokreće osmojezgarni Cortex A7 na 2 GHz sa 2GB RAM memorije i 16GB prostora za skladištenje podataka. Takođe, poseduje olovku i microSD slot za 32GB dodatnog prostora. Ipak, velika vijest je njegov operativni sistem Cyanogen OS 11, koja je zasnovan na modifikovanoj verziji Androida 4.4.4 KitKat.

Sony Eyegalass App

Stigle i aplikacije za Sony SmartEyeglass

Nosive SmartEyeglass nisu nove, ali njene aplikacije za proširenu stvarnost svakako jesu. Mnogi posjetioci su bili veoma uzbuđeni dok su čekali da provjere neke od njih na MWC-u, kao što je program koji vas vodi na radno mjesto kompanije Virgin Atlantic, koje omogućava onima koji rade na avionima da prijave mehaničke probleme slikajući ih naočarima. Tu je Spotpedia, koji koristi Bluetooth da vam obezbijedi podatke o znamenitostima koje se nalaze u vašem području. Razvojna verzija naočara uopšte nije jeftina, ali kako se ova platforma širi, možda joj treba dati šansu.

Acer_Liquid_Leap_+

Acer Liquid Leap+ fitnes narukvica

Acer je sa Liquid Leap+ narukvicom uskočio u okršaj koji se odvija na polju fitnes uređaja. Otporna na prašinu i vodu, prati vaše korake, računa razdaljinu, kalorije i koliko spavate, a sve to se može vidjeti na OLED ekranu od jednog inča koji je osjetljiv na dodir. Narukvica jednako dobro radi sa Android, iOS i Windows uređajima preko aplikacije, a odlično je i to što će vam na zglobu prikazati i obavještenja sa vašeg telefona. Acer-ova narukvica prvo stiže u Evropu, i to već ovog mjeseca.

pebble time steel

Pebble predstavio metalni pametni sat Time Steel

Nakon što nas je upoznala sa pametnim satom Time, kompanija Pebble predstavila je najnoviji nosivi uređaj – Time Steel. Sportskog izgleda, u potpuno metalnom kućištu, Time Steel krije bateriju koja traje deset dana. Sa ovim novim izdanjem pametnog sata, Pebble je takođe omogućio programerima da kreiraju sopstvene pametne trake za jedinstvene dodatne funkcije.

Flir One

Flir One uređaj za smartfone pravi termalne fotografije

Flir One, maleni uređaj koji se prikači na smartfon može vam podariti moć termalnog pogleda, baš onakav kao u kultnom “Predator”. Radi sa aplikacijom Flir, koja joj pomaže da locira hladne i tople tačke u vašem domu ili čak da napravite termalnu fotografiju vašeg tijela. S obzirom da se uređaj može okretati na telefonu, vrlo je vjerovatno da ćemo uskoro na Instagramu vidjeti i termalne selfije.

Ovo su bili samo neki od najzanimljivih uređaja trećeg dana MWC-a, a ukoliko budete pratili naš blog, uskoro ćemo vas upoznati i sa ostalim novitetima ovogodišnjeg sajma u Barseloni.