Written by

Trikovi za Huawei Mate 8

kako? lako!| Views: 450

huawei-mate-8

Kada je Huawei na CES sajmu 2016. godine predstavio Mate 8, mnogi su utvrdili da je to najmoćniji Android telefon do tada, a što su naknadno potvrdili brojni testovi, u kojima je Mate 8 bio korak ispred konkurencije. Nedavno je Huawei nadogradio telefon na Android 7.0 Nougat operativni sistem, što moćni 6-inčni uređaj još uvijek čini aktuelnim i zanimljivim uređajem.

U nastavku vam donosimo nekoliko trikova i savjeta koji korisnicima Huawei-ja Mate 8 mogu biti od pomoći.

Lako napravite screenshot

Da biste napravili screenshot na Android telefonu potrebmo je da istovremeno pritisnete tipku za gašenje uređaja i za podešavanje zvuka. Obično se ova radnja završi gašenjem uređaja, ali vlasnici Mate 8 fableta imaju mogućnost da jednostavno napravite screenshot dvostrukim kuckanjem u ekran.

Koristite otisak prsta za otključavanje telefona

Sve više telefona ima ugrađen senzor otiska prsta, ali onaj na Mate 8 je izuzetno brz i siguran. Trebali biste uvijek koristiti neku vrstu sigurnosne metode, a otisak prsta je najbolji. Umjesto crtanja obrazaca, unošenje lozinke ili kodova, mnogo je  lakše postaviti prst na senzor i lako otključati telefon. Da biste aktivirali ovu opciju Idite na podešavanja -> ID otisak prsta -> Upravljanje -> Odaberite lozinku.

Koristite istovremeno dvije aplikacije

Huawei Mate 8 omogućava istovremeno korišćenje dvije aplikacije. Da biste koristili ovu funkciju, morate omogućiti opciju dva prozora, a potom povući ravnu liniju pomoću zgloba da biste koristili dvije aplikacije istovremeno. Treba dodati da ne podržavaju sve aplikacije ovu funkciju, ali da je moguće koristiti na većini popularnih aplikacija za društvene mreže.

Napravite fotografiju pomoću senzora otiska prsta

Obje kamere na Huawei-ju Mate 8 imaju ogroman potencijal i prave impresivne fotografije. Glavna od 16 megapiksela i prednja od 8 megapiksela imaju mogućnost pravljenja fotografija jednostavnim pritiskom na senzor otiska prsta, naravno pod uslovom da je pokrenuta aplikacija kamere. Brzi snimak moguće je napraviti dvostukim pritiskom na tipku smanjivanja zvuka,  čak i kada je telefon zaključan.

Produžite vijek trajanja baterije

Trajanje baterije je vrlo važan dio korišćenja smartfona sa velikim ekranom, a iako Huawei Mate 8 dolazi sa masivnom baterijom od 4.000mAh  i opremljen je tehnologijom brzog punjenja, dodatni sat ili dva će mnogima biti od koristi. Jedan od načina je pristupiti naprednim postavkama napajanja, u kojima je moguće birati neku iz niza opcija uštede energije i kontrolisati upotrebu baterije. Možete odabrati i aplikaciju koja će biti zaštićena, odnosno koja će nastaviti da radi u pozadini.

Koristite telefon jednom rukom

Nekima će biti teško koristiti divovski telefon jednom rukom, ali je 6-inčnom ekranu moguće smanjiti dijagonalu do svih uglova. Pretvaranje ekrana u 5-inčni moguće je postići jednostavnim prelaskom preko trake za navigaciju, što će olakšati upotrebu telefona vlasnicima sa nešto manjom rukom.