talas

Written by

Triler “Talas” na kanalu RTRS

m:tel IPTV| Views: 88

RTRS, petak 16.01. u 23.35 časova

talas

U petak na kanalu RTRS možete pogledati jedan od najgledanijih njemačkih filmova svih vremena “Talas” (“Die Welle”). Profesor u jednoj srednjoj školi Rajner Venger prisiljen je da održi čas o diktaturi, iako je sam anarhista. Njegovi učenici ne vjeruju da se diktatura može uspostaviti u modernoj Njemačkoj i on započinje eksperiment kako bi pokazao koliko jednostavno se može manipulisati masama.

Započinje tako što zahtijeva od svih učenika da ga zovu gospodin Venger i da odgovaraju kratkim, odsječnim odgovorima. Venger traži od njih da marširaju u istom ritmu i predlaže nošenje uniformi kako bi se uklonile bilo kakve klasne razlike. Učenici sami odluče da im je potrebno ime i odlučuju se za naziv “Talas”. Članovi grupe se svi više zbližavaju, te uskoro kreiraju poseban pozdrav koji se mora koristiti svaki put kada se ugleda neki član grupe. Jedna učenica Mona napušta razred, u nevjerici zbog toga što su njene školske kolege tako lako i brzo razredne prihvatile fašizam. Drugi članovi grupe ne vide povezanost za fašizmom.

Članovi “Talasa” nanose simbol grupe po čitavom gradu, organizuju zabave na kojima mogu prisustvovati samo članovi grupe, a mali grad u kojem žive sve je više uznemiren zbog njihovih aktivnosti.

Glavne uloge tumače Jirgen Vogel, Frederik Lau, Maks Rimelt i Dženifer Urlih.