Written by

Tržište pametnih domova će uskoro vrijediti 150 milijardi dolara

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 290

Vrijednost tržišta pametnih domova raste nevjerovatnom brzinom, uprkos tome što zavisi od mnogo faktora.

Primaran rast tržišta pametnih zvučnika uslovljen je njihovom primjenom u smart domovima. Dok razvoj na polju vještačke inteligencije i prepoznavanja glasa povećava količinu kriterijuma koje pametni zvučnici trebaju ispuniti, što direktno utiče na njihovu implementaciju. Naravno, fokus je na poboljšanju korisničkog iskustva prilikom kombinovanja svake od tehnologija, jer upravo je to ono što diktira njihovu dostupnost.

U korak sa razvojem hardvera i njegovih specifikacija ide i razvoj softverskih rješenja. Potrebno je omogućiti dovoljno velik protok podataka, ali i zaštiti opterećenost memorije samog softvera kako bi se željene funkcije mogle izvršavati bez poteškoća. Zajedno sa rastom prihoda ovog tržišta raste i tržište pametnih domova.

Ništa manji uticaj na rast nemaju inovacije i idejna rješenja koja čine infrastrukturu APAC tržišta. Japan, Kina i Južna Koreja imaju veliku bazu korisnika iz različitih sektora koji zahtjevaju konstanto prilagođavanje tehnologija, ali i njihov stalni razvoj.

Vodeći lideri poput Johnson Controls International-a, United Technologies Corporation-a, Schneider Electric-a, Honeywell International-a i Simens AG-a imaju usvojenu strategiju za rast tržišta, kao i ključne partnere, potencijalne saradnje i plan razvoja proizvoda, te brojka od 150 milijardi za 2024. godinu nije bez razloga predviđena.

Nema sumnje da će se u narednom periodu desiti prava revolucija u tehnologijama smart tržišta i njihovij implementaciji koja će značano uticati na svjetsku ekonomiju.