Written by

TV ekran u dimenziji kakvu želite – Samsung predstavio modularni Micro LED TV

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 286

Kompanija Samsung svoje korisnike neprestano iznenađuje s inovativnim rješenjima. Tako je na ovogodišnjem CES 2019 sajmu u Las Vegasu predstavila svoje ekrane s Micro LED tehnologijom. Odličan kvalitet slike, raznovrsnost primjene i dizajn – to su neke od karakteristika Samsung Micro LED ekrana. Prilagođen za kućnu upotrebu, novi 75-inčni Micro  LED televizor najmanji je 4K Micro LED ekran koji je Samsung ikada predstavio.

Iako cijena i ostale specifikacije nisu poznate, sama tehologija veoma je privlačna. Pretpostavlja se da će prve generacije sebi moći priuštiti isključivo korisnici s debljim novčanikom. Micro LED je trenutno u povojima, ali se očekuje da će u budućnosti prestići OLED jer uključuje nekoliko prednosti. Ekrani su tanki i lagani poput OLED, ali dosta svjetliji i dugotrajniji.

Kada je riječ o dimenzijama ekrana, modularna priroda Micro LED elemenata upravo je ta koja nudi fleksibilnost. Tako korisnici ekran mogu prilagoditi bilo kom prostoru, a dodavanjem Micro  LED modula ekran se uvijek može proširiti na željenu dimenziju. Modularna funkcionalnost Micro LED tehnologije omogućava korisnicima da u budućnosti kreiraju ultimativne ekrane, čak i s neregularnim dimenzijama ekrana 9×3, 1×7 ili 5×1, koji odgovaraju njihovim potrebama.

Ovi transformativni TV ekrani izrađeni su od pojedinačnih Micro LED dijelova, a sadrže milione neorganskih crvenih, zelenih i plavih mikroskopskih LED čipova, koji emituju sopstvenu svjetlost, kako bi na ekranu proizveli intenzivne boje. Zato je kvalitet slike neuporediv u odnosu na bilo koju tehnologiju trenutno dostupnu na tržištu.