Written by

TV m:agazin: Prednosti i negativne strane video igrica

m:tel IPTV| Views: 236

TV Magazin 15

I naredne subote, 19. decembra, zaplovite u još jedno izdanje emisije m:agazin u 16:15 časova, na programu Alternativne televizije. Mališane bi mogla zainteresovati tema o jednoj od najpopularnijih igrica na svijetu „Minecraft“, ali će imati i priliku da čuju nešto više negativnom uticaju video igara na uspjeh u školi. Kroz ove, ali i mnoštvo drugih interesantnih priča iz svijeta nauke i tehnologije i ove subote će vas voditi Jelena Babić.

Popularna video igrica „Minecraft“ je uvela zanimljive novine, naime, nova verzija je namijenjena da otkriva, testira i regrutuje mlade cyber talente. Kompanija koja se krije iza ovog projekta zove se „Cyber Security Challenge“, a riječ je o neprofitnoj organizaciji koja organizuje takmičenja koja identifikuju ljude sa talentima kad je u pitanju cyber sigurnost. Ključna vještina koja je važna je vještina rješavanja problema kroz različite izazove u igrici.

Najnoviji projekat „Minecrafta“ je svakako pozitivan u smislu podsticaja mladih talenata da se bave programiranjem i kreiranjem video igara, međutim, iako je u današnje vrijeme neophodno je da djeca razumiju i koriste tehnologiju, isto tako sa svih strana stižu upozorenja da igranje igrica može uticati na uspjeh u školi. „NCB“ kompanija je sprovela istraživanje nad 978 djece iz 13 različitih škola u Sjevernoj Irskoj, uzrasta između 14 i 16 godina. Oni su otkrili da 41% djece koji redovno igraju igrice, najmanje dva puta dnevno, dobija zadovoljavajuće ocjene na ispitima u školi, a to je mnogo manje u odnosu na 77% ispitane djece  sa dobrim ocjenama koji rijetko igraju igrice.

To da sjajne inovacije ne dolaze samo iz nekih udaljenih zemalja dokazuje i solarna klupa koja nam dolazi iz susjedne Hrvatske. Ova pametna klupa generiše električnu energiju putem solarnih panela koji se mogu koristiti za punjenje mobilnih uređaja. Klupa može puniti bateriju do 4 uređaja u isto vrijeme, a sve što korisnik treba da uradi jeste da uključi USB kabl u jednu od utičnica. A ono što je dodatno korisno i interesantno kada je riješ o solarnoj klupi je da ona noću svijetli i pomaže osvjetljenju parka u kojem je smještena.

Sve teme koje vas interesuju, a dolaze iz svijeta komunikacija, nauke ili tehnologije, pošaljite nam na e-mail magazin@mtel.ba, pa o njima slušajte u nekoj od narednih emisija.