Written by

Šta vas očekuje ove sedmice na TV5Monde?

m:tel IPTV| Views: 190

Open_TV5MONDE_1

Sudbine žena – na kanalu TV5MONDE

Tokom marta, povodom međunarodnog dana žena 8.marta, kanal TV5MONDE će ukazati čast ženama koje su obilježile svoju ali i sve naredne generacije. Feminstkinje, umjetnice, vojne aktivistkinje, naučnice…koja je njihova dodirna tačka? Pronađite njihovu priču, bitke i pobjede kroz odabranu selekciju filmova i dokumentaraca koje vam nudi kanal TV5MONDE.

 

ZAKON
Srijeda, 4. mart u 18.30 časova

novembra 1974. godine, Narodna skupština usvojila je zakon kojim legalizuje abortus. Iza ovog kontraverznog teksta, sama suočena protiv većine, stajala je jedna žena, Simon Vei. Ovo je dukomentarac , retrospektiva na debate koje su prethodile glasanju, na period tokom kojeg ništa i niko neije bio pošteđen. Pogledajte interesantnu priču o jednoj ženi kroz faze usamljenosti, zloupotrebe, političkih nagodbi …

Režija: Christian Faure (Francuska, 2014)

Uloge: Emmanuelle Devos, Lorànt Deutsch…

 

ONE SU BILE U RATU
Srijeda, 4. marta u 21.00 čas

Mari Kiri, Edit Varton, Mata Hari, Roza Luxemburg, Luiz Bodin…One su bile žrtve, akteri, obični svjedoci strahota tokom Prvog Svjetskog rata. Kroz portrete i životne priče ovih nevjerovatno hrabrih žena, možemo čuti glas svih žena zarobljenih u srcu ratovanja i razaranja tokom 1914 – 1918 godine.

Režija: Hugues Nancy, Fabien Beziat (Francuska, 2014)

Open_Tv5MONDE_2

JEDAN DAN, JEDNA PRIČA – Simone Veil, životni instinct
Četvrtak, 5. marta u 18.30 časova

Simone Jacob 1944. imala je samo 16 godina kada ju je uhapsio Gestapo i poslao u Aušvic. Simone Veil je sve to preživjela. Dugo vremena je bila diskretna i nije željela da govori o svojoj prošlosti, ali politička istorija i njena obaveza da podsjeti na to su je učinili ikonom. Ona danas otkriva nevjerovatnu priču – priču koja zaslužuje da bude slušana.

Režija: Laurent Delahousse, Sarah Briand, Frédéric Martin, Alexis Guillot (Francuska, 2014)

Narator: Nathalie Baye.

 

JEDAN DAN, JEDNA SUDBINA – Marie-France Pisier, žena pod uticajem
Četvrtak, 19. marta u 18.30 časova

U decembru 1961. godine, jedan novinar odgovara na oglas slanjem fotografije zgodne brinete uslikane na ulicama Nice. Nekoliko nedelja kasnije, osamnaestogodišnja Marie-France Pisier, je izabranica Fransao Trifoa za glavnu ulogu u njegovom kratkometražnom filmu “ Antoan i Colette”. Ovo je samo krtaki opis dokumentarca kojeg vam kanal TV5Monde donosi 19.marta.

Režija: Marie David (Francuska, 2014)

Kanal TV5 Monde dostupan je u osnovnom Open IPTV paketu na poziciji 509.