twitter i lažne informacije

Written by

Twitter pokušava da spriječi širenje lažnih informacija

m:reza, preporučujemo| Views: 103

Dok Amerika nastavlja da se bori sa nepovjerenjem u medije, teorijama zavjere, botovima i opštom panikom usred više neočekivanih kriza, Twitter ponovo pokušava da uvede novu metodu za prepoznavanje dezinformacija.

Nova funkcija, koja je još uvijek u fazi razvoja, prvi put je spomenuta početkom avgusta ove godine. Zove se Birdwatch i njen zadatak je da spriječi širenje dezinformacija na ovoj društvenoj mreži. Barem se tako spekuliše od početka.

Ukoliko se implementira kako je predviđeno, Birdwatch će se pojaviti kao tab (kartica) u padajućem meniju svakog tweet-a. Naravno, pored već postojećih opcija poput: utišaj (mute), blokiraj (block), prijavi (report).

Korisnici ove popularne društvene mreže moći će da tweet dodaju u Birdwatch, slično kao što se računi dodaju na listu. Na taj način tweet će biti označen kao potencijalno netačan i dobiće oznaku u vidu ikonice u donjem desnom uglu.

Takvi tweet-ovi će potom biti dodani u korisnikove lične Birdwatch bilješke kojima će se pristupati direktno iz Twitter-ove navigacije u bočnom dijelu aplikacije. Korisnik može da doda javno vidljive dodatne informacije o tome zašto je neki tweet označio kao netačan. Ukoliko poželi, te informacije mogu da ostanu vidljive samo njemu.

Twitter je najavio da će uskoro objaviti više informacija o planovima vezanim za Birdwatch. Iščekujemo sa uzbuđenjem!